FRA MANDAT TIL RESULTAT (Del 2/3)

Hva skjer når et mandat gir klar retning og trygghet, sammenlignet med et uklart mandat som skaper utrygghet og forvirring?

I del 1 så vi at et mandat består av tre grunnleggende elementer: autoritet, ressurser og beskyttelse. Når disse elementene er på plass, gir det ikke bare rammer for oppgaven, men legger også grunnlaget for resultatet.

Bakgrunnen for disse artiklene er både egne og andres erfaringer, samt et ønske om å skape avklarte og gode forhold for alle som arbeider i menighetslivet eller lignende organisasjoner.

I denne artikkelen skal vi se hvordan Jesu utsendelse av de sytti disipler, som beskrevet i Lukas 10:1-23, illustrerer dette i praksis. Ved å bruke Golden Circle-modellen, kan vi få en dypere forståelse av hvordan et mandat, når det formuleres og forstås riktig, fører til klare og målbare resultater.

Et tydelig mandat

I Lukas 10:1-23 ser vi Jesus sende ut sytti disipler med et klart mandat. De får autoritet til å forkynne, helbrede og bringe Guds fred. De er utrustet med ressurser i form av Guds kraft og veiledning fra ham om hvordan de skal utføre oppdraget. Samtidig blir de lovet beskyttelse i møte med de utfordringer de vil stå overfor. Dette mandatet er ikke bare en arbeidsbeskrivelse – det gir mening, retning og trygghet til disiplene i deres tjeneste.

Golden Circle: Hvorfor, Hvordan, Hva

For å forstå klarere hvordan dette mandatet fungerer, kan vi bruke Simon Sineks Golden Circle-modell. Denne modellen fokuserer på tre nøkkelspørsmål som er avgjørende for enhver oppgave, menighet, nettverk eller organisasjon: Hvorfor, Hvordan, og Hva.

HVORFOR: Jesu utsendelse av disiplene hadde et klart formål – å forkynne at Guds rike er kommet nær. Dette gir oppdraget mening og motiverer disiplene til å utføre det med iver, overgivelse og forpliktelse.

Når hvorfor blir uklart, blir det svært vanskelig å opprettholde vekst, lojalitet og inspirasjon – det som var den opprinnelige drivkraften bak resultatene. Når denne drivkraften svekkes, blir manipulering den foretrukne strategien. Manipulering kan være effektiv på kort sikt, men ødeleggende på lang sikt (2013, s. 62).

HVORDAN: Jesus gir spesifikke instruksjoner om hvordan disiplene skal utføre oppdraget – uten unødvendige ressurser, avhengige av Guds forsørgelse, og med fokus på å bringe fred, helbredelse, fremtid og håp. Dette gir en tydelig metode og prosess for hvordan de skal oppnå målet.

HVA: Disiplene utførte konkrete handlinger som helbredelse, forkynnelse og utøvelse av åndelig autoritet. Disse handlingene er de synlige resultatene av mandatet, og viser at Guds rike virkelig var nær.

Forskjellen mellom tydelige og utydelige mandater

Et tydelig mandat, som det Jesus ga til disiplene, gir retning, sikkerhet og motivasjon til å handle frimodig og trygg. Når et mandat er klart definert, vet de som utfører det nøyaktig hvorfor de gjør det, hvordan de skal gjøre det, og hva de skal oppnå. Dette fører til tiltak og handlinger som er målrettede og effektive, og resultatene blir som regel gode og formålstjenlige.

I motsetning til dette kan et utydelig mandat skape usikkerhet, ufred og i verste fall kaos. Jakobs brev 3:16 sier: “For hvor det er misunnelse og selvhevdelse, der er det uorden og alt som er ondt.” Her ser vi at uorden ofte er frukten av uklare eller egoistisk motiverte holdninger og valg. Når formålet, metodene eller målene er uklare, kan det føre til ineffektivitet, mangel på motivasjon og til og med fatale feil. Medarbeidere kan føle seg usikre på hvordan de skal handle, og resultatene kan bli diffuse og skuffende. Dermed viser eksempelet med Mesteren og disiplene hvor avgjørende et klart mandat er for å oppnå ønskede resultater.

Fra mandat til resultat

Når vi ser på disiplene som ble sendt ut av Jesus, ser vi hvordan et klart mandat påvirker utfallet av oppgaven. Ved å forstå både formålet (Hvorfor), metodikken (Hvordan), og de konkrete handlingene (Hva), kunne disiplene utføre oppdraget med målbar effekt. De kom tilbake med glede og rapporterte at selv onde ånder adlød dem i Jesu navn. Dette er et tydelig eksempel på hvordan et godt formulert mandat leder til formålstjenlige og fremragende resultater.

Relevans i dagens kontekst

Uansett hvilken oppgave vi står overfor, vil et klart og inspirerende mandat – basert på en forståelse av hvorfor vi gjør det, hvordan vi skal gjøre det, og hva vi konkret skal oppnå – være avgjørende for resultatet. 

Et konkret eksempel på dette kan være et byggeprosjekt. Når overordnet lederskap/menighetsmøte gir f eks Plan- og byggekomiteen et klart mandat, vet alle involverte hva som forventes, hvilke ressurser de har tilgjengelig, og hvilke mål de skal oppnå. Dette gir ikke bare retning, men også motivasjon til å handle effektivt og med selvtillit.

Når vi gir våre medarbeidere, ledere og team et mandat som er klart, meningsfylt og veldefinert, gir vi dem ikke bare en oppgave å utføre, men også inspirasjonen, motivasjon og verktøyene de trenger for å lykkes.

Avslutning

Når du står overfor en lederoppgave, tenk på hvordan du kan formulere et klart mandat for deg selv, gruppe eller ditt team. Start med hvorfor oppgaven er viktig, definer hvordan den skal utføres, og hva dere ønsker å oppnå. Forsikre deg også om at alle involverte har forstått mandatet riktig. Når disse tre elementene er på plass, vil du ikke bare se at oppgaven blir utført – du vil også se at den blir utført med inspirasjon og effektivitet. Resultatene vil tale for seg selv.

Ettertanke og refleksjon:

Hvordan vil du formulere ditt eget eller ditt teams mandat for å sikre at det gir den klarhet, inspirasjon og retning som trengs for å oppnå formålet?

Litteratur:
Bibelen
Sinek, Simon. Start med Hvorfor – Til alle som vil inspirere andre og bli inspirert. 2013, Gyldendal Business