Modig lederskap

Hvordan møter vi utfordringer som virker uoverkommelige, og hvordan kan vi inspirere andre til å overvinne frykt og bygge et tryggere fellesskap? 

Historien om David og Goliat i 1. Samuelsbok kapittel 17 gir et sterkt eksempel på hvordan lederskap kan utøves i møte med store utfordringer. Gjennom Davids tro, mot og handlinger ser vi flere sider ved lederskap:
– modig lederskap,
– bygging av fellesskap, og
– investering i fremtidige generasjoner.

Denne artikkelen undersøker disse tre viktige dimensjonene og hvordan de kan anvendes i vår hverdag som ledere.

1. HVORDAN MØTE UMULIGE UTFORDRINGER?

David står overfor en av de største utfordringene i Israels historie – Goliat, en mektig kjempe som har lammet hæren med frykt. Gjennom Davids handlinger lærer vi tidløse prinsipper om hvordan ledere kan møte umulige situasjoner med tro og mot.

Tro som overvinner frykt

David valgte å stole på Gud i stedet for å la seg lamme av den frykten som preget Israels hær. I 1. Samuelsbok 17:37 sier David:

«Herren som fridde meg fra løvens og bjørnens vold, han skal også fri meg
fra denne filisteren.»

Når ledere møter situasjoner som virker umulige, kan troen på at Gud er med forvandle frykt til handling. Troen gir mot til å ta steget ut, selv når andre er lammet av usikkerhet.

Fokuser på løsningen, ikke problemet

Mens Israels hær så Goliat som et uovervinnelig problem, så David en mulighet for Gud til å vise sin kraft. I 1. Samuelsbok 17:26 spør David:

«Hvem er denne uomskårne filisteren, som våger å håne den levende Guds hær?»

David flyttet fokuset fra frykten for Goliat til troen på Guds inngripen. Vi kan også velge å skifte blikket fra problemet til muligheten for en løsning. Ved å fokusere på hva Gud kan gjøre, åpnes det for nye muligheter.

Handle i tro

David handlet i tro, selv om alle andre var lammet av frykt. I 1. Samuelsbok 17:50-51 står det:

«Så vant David over filisteren med slynge og stein.»

Davids handling viser at ledere ikke nødvendigvis venter på perfekte forhold. Når tiden er inne, handler de i tro på at det de har er tilstrekkelig. Noen ganger krever lederskap handling før alle svarene er på plass, og handling i tro kan skape en vei gjennom utfordringer som ellers ville virket uoverkommelige.

Hvor i ditt lederskap står du overfor en “Goliat,” og hvordan kan troen på Guds trofasthet lede deg gjennom utfordringen?

2. HVORDAN BYGGE ET ROBUST FELLESSKAP?

Lederskap handler ikke bare om å overvinne utfordringer alene, men også om å inspirere og mobilisere andre. David viser hvordan ledere kan bygge fellesskap og inspirere andre til å se nye muligheter gjennom tro og mot.

Spør spørsmål som utfordrer status quo

David utfordrer de etablerte tankemønstrene da han spør i 1. Samuelsbok 17:26:

«Hva vil den få som slår denne filisteren og tar bort skammen fra Israel?»

Spørsmålet bringer inn et nytt perspektiv: Hvordan kan utfordringen møtes? Ved å stille spørsmål som utfordrer, kan ledere hjelpe teamet til å se nye muligheter og løsninger, og inspirere til endring. Spørsmål som utfordrer status quo kan være nøkkelen til å bringe fellesskapet videre.

Vær et eksempel på tro og mot

Davids handlinger inspirerte hele hæren til å handle. Etter at David drepte Goliat, står det i 1. Samuelsbok 17:52:

«Da sprang Israels og Judas menn fram med et seiersrop.»

Når ledere går foran, handler i tro og viser mot, gir de andre mot til å følge etter. Ved å handle med integritet og overbevisning, kan ledere skape gjennombrudd som inspirerer fellesskapet til handling.

Bygg fellesskap gjennom støtte og samarbeid

David valgte de redskapene han kjente best – slyngen og steinene – i stedet for å bruke rustningen Saul tilbød ham (1. Sam 17:39-40). Dette illustrerer hvordan lederskap også handler om å anerkjenne andres styrker og ressurser, og samarbeide for å finne den beste løsningen. Et fellesskap basert på tillit og samarbeid skaper fremdrift og felles måloppnåelse.

Hvordan kan du som leder inspirere kolleger eller medarbeidere til å møte utfordringer på en ny måte?

3. HVORDAN SIKRE FREMTIDIG VEKST?

Lederskap handler ikke bare om å løse dagens problemer, men også om å legge til rette for fremtidig vekst. David viser hvordan ledere kan investere i fremtidige generasjoner, slik at de er rustet til å lede når tiden er inne.

Vis tillit til fremtidens ledere

David viste stor tillit til Guds plan for Israel, selv om han var ung og uerfaren. I 1. Samuelsbok 17:45-46 sier David til Goliat:

«Du kommer mot meg med sverd og spyd og kastespyd, men jeg kommer mot deg i navnet til Herren, Allhærs Gud.»

Å ha tillit til fremtidens ledere, kombinert med å investere i deres utvikling, legger til rette for at de kan handle i tro. Dette gir ikke bare personlig vekst, men også fremgang som gir avkastning for hele fellesskapet.

Gi ressurser og veiledning

David ble tilbudt rustning av Saul, men valgte å bruke slyngen han var kjent med. I 1. Samuelsbok 17:39-40 står det at David la fra seg rustningen og tok med seg slyngen. Dette illustrerer at ledere kan tilby ressurser, men også la folk bruke de ferdighetene og verktøyene de allerede mestrer. Å gi veiledning tilpasset individets styrker bidrar til å bygge trygghet og selvtillit.

Skap en kultur for vekst

Davids seier over Goliat skapte ny tro og håp i Israel. I 1. Samuelsbok 17:51-52 står det at folket, inspirert av Davids seier, sprang fram med et seiersrop. Ved å investere i andre kan ledere skape en kultur for vekst, hvor de rundt dem får mot til å utvikle seg, ta initiativ og bygge videre på det som er startet.

Hvordan kan du som leder aktivt investere i de som følger deg, slik at de blir rustet til å lede i fremtiden?

Oppsummering 
1. Samuelsbok 17 gir flere dype lærdommer om lederskap på ulike nivåer. David viser hva modig lederskap innebærer, hvordan ledere kan inspirere andre til handling, og hvor viktig det er å investere i fremtidige ledere. Historien om David og Goliat gir oss innsikt i hvordan lederskap kan utøves, og hvordan vi som ledere i dag kan møte våre egne “Goliater” med tro, inspirere våre team til handling, og investere i de som skal bære lederskapet videre.