Hvordan møte bekymringer?

Hva gjør du med de bekymringene som holder deg våken om natten? Er det mulig å bekymre seg mindre, og hvordan kan vi bruke vår tid og energi på en mer produktiv måte?

Vi er naturlig bekymret for de tingene vi bryr oss om – det kan være våre team, prosjekter, relasjoner, prosesser – eller til og med personlig helse. Bekymringer føles noen ganger uunngåelige, men likevel er de sjelden produktive. De kan tømme oss for energi som vi heller kunne brukt på å løse de utfordringene vi faktisk møter i dag.

Bekymringer løser ikke morgendagens problemer, 
men tapper oss for energien vi trenger for å møte dagens utfordringer

Noen former for frykt og bekymring er naturlige og til og med sunne. For eksempel, som foreldre “bekymrer” vi oss for barna våre – vi vil at de skal være trygge og lykkelige. Denne type bekymring er knyttet til omsorg, men når frykt begynner å styre våre valg, kan den hemme oss. Jesus selv adresserte dette i Matteus 6:25-27, hvor han påminner oss om at vi ikke skal bekymre oss for de daglige behovene, da Gud vil sørge for oss.

HVORDAN KAN VI HÅNDTERE BEKYMRINGER?

1. Ta riktige steg

Første steg for å overvinne bekymringer er å ta små, bevisste valg. I blant er vi paralysert av å tenke på hele problemet i stedet for å bryte det ned i overkommelige deler. Begynn med ett skritt og følg opp når du ser effekten av handlingen.

Jesus sier i Matteus 6:33: “Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg.” 

Dette betyr at vi bør rette fokuset mot det som virkelig betyr noe, og la de mindre bekymringene falle bort.

2. Stol på Gud

Troen vår gir oss en trygghet i det ukjente. Når bekymringer kommer, er det en invitasjon til å dykke dypere inn i vår tillit til Gud. Det er ikke alltid lett, spesielt når vi står i pressede situasjoner, men det er da vi trenger Guds støtte mest. Tro er substans (Hebr. 11:1), og den gir oss den emosjonelle styrken og roen vi trenger for å møte utfordringer med klokskap og klarhet.

I Matteus 6:34 minner Jesus oss: “Derfor vær ikke bekymret for morgendagen, for morgendagen vil bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage.”

3. Tillat deg selv å hvile

Vi kan ikke alltid “tenke oss ut” av våre bekymringer. Noen ganger trenger vi en pause for å få klarhet. Hvile kan gi oss den mentale og fysiske kapasiteten vi trenger for å reflektere over situasjonen og forstå hva som faktisk må gjøres.

Det kan være så enkelt som å ta tid til søvn, fysisk aktivitet, en luftetur, eller å ha en meningsfull samtale med noen du stoler på. Hvile gjør det mulig for oss å bearbeide situasjonen uten å bli overveldet av den.

4. Søk tidsnok hjelp

Ingen av oss er ment å bære våre byrder alene. Det er heller ingen skam eller nederlag i å oppsøke profesjonell hjelp når bekymringene blir for tunge å bære. En lege, psykolog, psykiater, mentor, veileder, sjelesørger, eller terapeut kan gi uvurderlig støtte og hjelpe oss til å se våre bekymringer fra et nytt perspektiv.

Oppsummering
Bekymringer er en naturlig del av livet, spesielt for ledere med stort ansvar, men de trenger ikke å styre oss. Ved å ta små, konkrete skritt, stole på Gud, hvile og søke hjelp når det er nødvendig, kan vi overvinne bekymringer og bruke vår energi mer produktivt.

Refleksjonsspørsmål:
1. Hvilke bekymringer holder deg tilbake fra å være fullt til stede i din oppgave?
2. Hvordan kan du ta et lite skritt for å redusere en spesifikk bekymring i dag?
3. På hvilke områder i livet ditt kan du begynne å stole mer på Gud for veiledning og fred?