Gevinsten av gode spørsmål? (del 1/2)

Hva om nøkkelen til bedre selvledelse ligger i de spørsmålene du stiller?

Når vi møter utfordringer, enten det er i livet eller i lederskap, har vi en tendens til å bli frustrerte. I slike øyeblikk kan spørsmål være et kraftfullt verktøy for å ta oss videre. John Maxwell kaller disse «smeltedigel-øyeblikkene» – de vanskelige situasjonene som kan forme oss til bedre ledere, forutsatt at vi lærer å stille de rette spørsmålene. Hvordan kan vi bruke disse øyeblikkene til å vokse, lære og utvikle oss som ledere? Hemmeligheten ligger i å stille seg selv gode, selvreflekterende spørsmål som driver deg fremover.

Jesus er også et forbilde når det gjelder å stille gode spørsmål. I møte med mennesker stilte han en mengde spørsmål til sine disipler og de rundt ham, ofte for å utfordre, veilede og få dem til å reflektere dypere over sine egne liv og tro. Spørsmål som “Hvem sier dere at jeg er?” eller “Hva vil du at jeg skal gjøre for deg?” viser en virkningsfull strategi for å nå hjertene til de han møtte. Ved å stille spørsmål i stedet for å gi direkte svar, inviterte Jesus folk til å utforske sitt eget indre liv, ansvar og valg. På samme måte kan gode spørsmål være en nøkkel til bedre selvledelse og vekst.

Apostelen Paulus var også en mester i å bruke spørsmål for å utfordre sine lesere og tilhørere til dypere refleksjon. I sine brev stiller han en rekke retoriske spørsmål for å vekke ettertanke og endre perspektiver, som når han spør: «Hva skal vi da si til dette? Er Gud for oss, hvem er da mot oss?» (Rom 8:31). Paulus’ bruk av spørsmål var ikke bare en pedagogisk metode, men en måte å hjelpe mennesker til å tenke kritisk og åndelig, slik at de kunne vokse i sin tro og sitt lederskap. På samme måte som Paulus oppfordret menighetene til å reflektere over deres handlinger og relasjon til Gud, kan vi bruke spørsmål til å utvikle vår selvledelse.

Her er tre enkle og gode utgangspunkter for hvordan du kan konstruktivt evaluere deg selv.

1. Begynn med “hva” eller “hvordan” – unngå “hvorfor”, “når” eller “hvem.”

Når vi møter utfordringer, er det lett å bli sittende fast i spørsmålet “hvorfor.” Selv om “hvorfor” kan være nyttig i andre sammenhenger (jfr. Golden Circle), kan det i personlig refleksjon føre til at vi føler oss maktesløse. Å stille seg selv spørsmål som “hva” og “hvordan” åpner et større vindu. I stedet for å spørre “Hvorfor skjedde dette med meg?”, kan du spørre: “Hva kan jeg lære av dette?” eller “Hvordan kan jeg bruke denne situasjonen til å vokse?” Dette gjør deg mer fremoverlent og mindre reaktiv.

Eksempel: “Hva begeistrer meg? Hva lærte jeg?”

2. Må inneholde et “jeg” – unngå “de,” “dem” eller “vi.”

For å skape personlig ansvarlighet må du stille spørsmål som handler om deg selv. “Jeg”-spørsmål hjelper deg med å ta ansvar for egne handlinger, tanker og følelser. Når vi bruker ord som “de” eller “dem,” åpner vi for å legge skylden på andre. Men “jeg”-spørsmål gjør oss mer bevisste på vår egen rolle i situasjonen. De hjelper oss med å identifisere vår egen atferd og ta eierskap til hvordan vi velger å respondere.

Eksempel: “Hvordan har jeg det i mitt innerste? Elsker jeg det jeg gjør?”

3. Fokuser på handling – unngå passivitet.

Personlige lederskapsspørsmål skal ikke bare gi innsikt, men også motivasjon og virke frem en handling. Effektive ledere forvandler refleksjon til handling og holder seg selv ansvarlige for å vokse gjennom det de lærer. Spørsmål som får deg til å handle – ikke bare reflektere – er de som gjør størst forskjell. Når du er ærlig med deg selv og setter handling i fokus, skaper du bevegelse i stedet for stagnasjon.

Eksempel: “Hvordan kan jeg bedre leve ut verdiene mine i hverdagen?”

Oppsummering:
Gode lederskapsspørsmål gir ikke bare innsikt, men også motivasjon til å handle og vokse. Ved å stille spørsmål som starter med “hva” eller “hvordan,” fokusere på deg selv gjennom “jeg”-spørsmål, og rette oppmerksomheten mot handling, kan du ta selvledelsen din til et nytt nivå.

Refleksjon og avslutning:
I denne artikkelen har vi sett hvordan gode spørsmål kan være avgjørende for selvledelse og personlig vekst. Men hva med de situasjonene der et enkelt spørsmål kan forandre en hel nasjon? I neste del skal vi dykke ned i Nehemjas historie og se hvordan hans nysgjerrighet og ett enkelt spørsmål forvandlet historien.

Kilde/litteratur:
Maxwell, John C. Good Leaders Ask Great Questions. 2014