Hva kjennetegner et livslangt kall?

Hvordan ser et livslangt kall ut i en kultur som stadig jakter på det mest trendy og kuleste? Hvilke elementer er avgjørende for å oppfylle et kall fra Gud?

Jeg var ti år da jeg først ble bevisst mitt kall. De neste ti årene var utfordrende, og hadde ikke kallet vært så personlig og overbevisende, hadde jeg mest sannsynlig valgt en annen vei. Men det var umulig å overse – jeg var brennemerket.

Gjennom årene har jeg fått veiledning og oppmuntring fra kloke ledere og andre. For snart et par tiår siden fikk jeg to brev fra to pinsehøvdinger, Tom Erlandsen og Morgan Kornmo, som forsterket min forståelse av hva det vil si å leve ut et kall for livet.

«Når jeg nå i livets aften ser tilbake på de ulike menigheter jeg har betjent, så er det virkelig stor nåde fra Gud hele vegen. Til tider kunne byrdene av ulike slag bli umenneskelig tunge. Da var det godt å bli styrket av Mesteren: ‘Det er jeg som har kalt deg, og jeg gir deg ny kraft!’» (Erlandsen, 2006)

Morgan Kornmo understreket viktigheten av troskap mot kallet, uansett ytre forhold. Han siterte også misjonær Franson: «Går det godt, skal Gud få æren. Går det galt, så skal jeg ta skylden.» (Kornmo, 2006)

Disse visdomsordene har satt dype spor i meg, og de reflekterer flere av de elementene som er avgjørende for å oppfylle et kall fra Gud gjennom et helt liv.

Klarhet – Hva sier Gud til deg?

Kallet til tjeneste på fulltid handler ikke om et yrkesvalg, men om et tydelig kall fra Gud. Det er viktig å høre Hans stemme og forstå Hans vilje, og denne klarheten må være grunnlaget for en livslang tjeneste. Enten det er gjennom et dramatisk øyeblikk som for Moses eller apostelen Paulus, eller en prosess som for Timoteus, er det avgjørende å få bekreftet kallet.

For meg var bekreftelsen fra flere jeg så opp til, og som jeg anså som autoriteter, svært betydningsfull – kanskje avgjørende. Som Tom Erlandsen sa, når byrdene blir tunge, er det godt å vite at Mesteren har kalt oss og gir oss kraft til å fortsette.

Overgivelse – Er du villig til å betale prisen?

Tjeneste krever forsakelse, men det finnes ingen fast liste over hva dette innebærer – det vil Jesus gjøre klart. Selv om Gud aldri vil be deg om å sette tjenesten over familien eller helsen din, krever det en bevisst beslutning om å tjene for Hans agenda, ikke din egen.

Morgan Kornmos ord om troskap, uansett ytre forhold, har vært en påminnelse gjennom årene. Hans sitat fra misjonær Franson – «Går det godt, skal Gud få æren. Går det galt, så skal jeg ta skylden» – har hjulpet meg å forstå at en tjeneste ikke handler om personlig ære, men om å være trofast, uansett utfall. Det krever villighet til å betale prisen, uten å søke egen vinning.

Kompetanse – Hva er dine gaver og din lidenskap?

Gud tilpasser gavene og lidenskapen din til oppgavene Han har for deg. Men det betyr ikke at tjenesten alltid er problemfri. Lidenskapen er en kilde til energi som driver deg, men det er avgjørende å fortsette å utvikle ferdighetene dine gjennom hele livet. Guds favør og åndelige autoritet er det som gjør tjenesten fruktbar.

Som Tom Erlandsen skrev, kan byrdene av tjenesten til tider bli umenneskelig tunge, men det er da viktig å huske at Gud gir oss ny kraft. Å utvikle gaver og ferdigheter gjennom hele livet er en del av det å forbli utholdende i tjenesten, og Guds nåde styrker oss når vi trenger det mest.

Karakter – Hva holder deg på sporet?

Det er karakteren som sikrer en langvarig tjeneste. Integritet, disiplin og bibelsk forankring er fundamentalt. Tjeneste kan aldri blomstre i isolasjon – den trenger forbilder, veiledning, kontinuerlig læring og fellesskap med oppriktige og trofaste mennesker.

Tjenesten trenger også å være rotfestet i ydmykhet, og som Morgan Kornmo minnet meg på, må vi være villige til å erkjenne våre feil. Å bære ansvar, også når ting går galt, handler om å ha en karakter som tåler presset og som søker Guds ære fremfor sin egen.

Oppsummering
Et livslangt kall krever mer enn gode intensjoner. Det er en reise som krever kontinuerlig vekst, forpliktelse, og en solid forankring i Gud. Klarhet, kompetanse og karakter vil være med på å sikre at vi kan fullføre det kallet Gud har gitt oss, og se fruktene av et liv i tjeneste.

Refleksjon
1. Hva opplever du at Gud sier til deg i dag om ditt kall?
2. Hvordan kan du styrke din karakter og forpliktelse i tjenesten?
3. Hvilke gaver og lidenskaper ser du at Gud har plantet i deg for å utføre Hans vilje?