Hvordan kan vi bruke konflikter som en mulighet til vekst og samarbeid, i stedet for å betrakte dem som hindringer eller trusler? (Del 3/4)

Ved å se på konflikter som en naturlig del av samhandling, kan vi vende utfordringer til muligheter for å styrke fellesskapet, både som individer og i fellesskap. Konflikter oppstår ofte i møte med ulikheter, forskjellige synspunkter og behov, men de trenger ikke være en trussel mot enhet eller samarbeid.

Som vi diskuterte i Del 1, er konflikter uunngåelige, men måten vi håndterer dem på, avgjør om de blir til gevinster. Håndtert riktig, kan konflikter faktisk bidra til dypere innsikt og vekst. For å hjelpe deg i denne prosessen, vil jeg her ta en nærmere titt på akronymet KONFLIKT, som en praktisk modell for konfliktforståelse og håndtering.

Akronymet bryter ned vanlige årsaker til konflikt og gir oss strategier for hvordan vi kan navigere gjennom dem med større visdom og bedre resultat. Målet er å transformere konflikter fra potensielle hinder til verdifulle lærings- og utviklingsmuligheter, både på et individuelt og kollektivt plan.

I. Hva er en konflikt?

Konflikter oppstår ofte når det er uoverensstemmelser om verdierbehov eller interesser. De kan være både interne (i oss selv) eller eksterne (mellom personer). Konflikter i seg selv er verken negative eller positive – det er hvordan vi håndterer dem som avgjør om de fører til vekst eller skade.

II. Å tenke sunt og konstruktivt

Hvordan kan vi bruke konflikter som muligheter for vekst og styrke i relasjoner, i stedet for å la dem rive ned tillit og fellesskap? Akronymet “KONFLIKT” kan gi en veiviser til konfliktforståelse og løsning.

K – Kommunikasjonsbrudd

Konflikter oppstår ofte fordi det er brudd i kommunikasjonen, enten på grunn av misforståelser, manglende informasjon eller feiltolkninger.

Paulus og Barnabas opplevde en konflikt om Johannes Markus (Apg. 15:36-40). De hadde ulike synspunkter, men senere ble relasjonen gjenopprettet.

Strategi: Forbedre kommunikasjonen ved å skape åpne kanaler og oppmuntre til klar og direkte dialog. Reflekter over andres behov og følelser for å fremme forståelse.

O – Overreaksjon

Når følelser tar overhånd, kan konflikter eskalere raskt. Overreaksjoner kan forverre en ellers liten uenighet.

Jakob og Esau hadde en konflikt etter at Jakob stjal Esaus velsignelse (1 Mos 27:41-45), noe som førte til et dypt brudd.

Strategi: Reflekter over følelsene dine før du reagerer. Vær bevisst på hva som driver deg, og søk å roe ned. Be om Guds veiledning før du handler i affekt.

N – Negative antakelser

Konflikter kan oppstå fordi vi antar det verste om andres intensjoner uten å få hele bildet.

I Job 22 antar Elifas at Job må ha gjort noe galt for å fortjene sin lidelse, uten å forstå den fulle sammenhengen.

Strategi: Lytt aktivt til den andre partens perspektiv. Gi rom for begge sider før du danner en mening. Dette kan styrke tilliten og forhindre misforståelser.

F – Frykt

Frykt for avvisning eller konsekvenser kan hindre oss i å håndtere konflikter åpent og ærlig.

Moses var redd for å konfrontere Farao, men gjennom Guds veiledning overvant han sin frykt (2 Mos 3:11).

Ananias opplevde frykt da Gud ba ham gå til Saulus (Paulus). Ananias visste om Saulus’ rykte for å forfølge kristne, og frykten var stor, men han adlød likevel Guds kall. Som et resultat ble Saulus omvendt og senere en av de største apostlene (Apg. 9:10-19).

Strategi: Møt frykten med tillit til Guds ledelse. Be om styrke til å handle riktig i konfliktsituasjoner, selv når det føles vanskelig. Stol på at Gud kan bruke situasjonen til noe større enn det vi ser i øyeblikket.

L – Liten forståelse

Konflikter kan skyldes mangel på forståelse for den andres perspektiv eller behov.

I Jonas kapittel 4, manglet Jonas forståelse for Guds medfølelse med Ninive, noe som skapte konflikt mellom ham og Guds vilje.

Strategi: Arbeid med empati og innsikt i andres situasjon. Spør deg selv hva den andre personen føler eller trenger, og prøv å forstå deres synspunkt.

I – Ignorering

Å ignorere konflikter i håp om at de forsvinner av seg selv, kan gjøre situasjonen verre.

David ignorerte konflikten mellom sine sønner Amnon og Absalom, noe som førte til større katastrofe (2 Sam 13-14).

Strategi: Ikke vent på at problemer skal forsvinne. Håndter dem tidlig og direkte, og ta tak i uenigheter før de eskalerer.

K – Kontrollerende oppførsel

Ønsket om å ha kontroll kan drive konflikter. Når ledere prøver å kontrollere for mye, kan det føre til motstand og frustrasjon.

Kong Saul forsøkte å kontrollere David av frykt for å miste tronen (1 Sam 18-19).

Strategi: Gi andre frihet til å ta ansvar. Tillit og åpenhet er nøkkelen til å redusere konflikter og fremme samhold og lagspill.

T – Tillitsbrudd

Et tillitsbrudd kan være en av de vanskeligste årsakene til konflikt.

Judas’ svik mot Jesus (Matt 26:14-16) er et av de mest kjente tillitsbruddene i Bibelen.

Strategi: Gjenoppbygg tillit gjennom åpenhet, ærlighet, rettferdighet og konsekvent handling. Tillit tar tid å bygge, men kan gjenopprettes gjennom vilje til å tilgi og jobbe videre mot felles mål.

Oppsummering

Konflikter er en naturlig del av livet, men de kan også være en mulighet for vekst og styrking av relasjoner. Ved å forstå årsakene til konflikter gjennom akronymet “KONFLIKT”, og implementere strategier som fremmer kommunikasjon, refleksjon og tillit, kan vi håndtere dem på en konstruktiv måte. Konflikter, når de håndteres rett, kan føre til dypere fellesskap og sterkere bånd mellom mennesker.

Ettertanke og refleksjon:

  1. Hvordan har jeg håndtert tidligere konflikter, og hva kan jeg lære av dem for å forbedre min evne til å fremme samarbeid og vekst i fremtiden?
  2. I hvilke situasjoner har frykt eller misforståelser forhindret meg fra å løse konflikter åpent og ærlig, og hvordan kan jeg endre min tilnærming for å fremme større åpenhet og tillit?
  3. Hvordan kan jeg aktivt bidra til å skape en kultur i mine relasjoner eller mitt lederskap der konflikter blir håndtert konstruktivt og åpent, slik at de styrker både fellesskapet og relasjonene?

Kilde/litteraturfortegnelse: 
https://leaders.church
Seljelid, Terje. Konflikter, kan de løses? 1998
Maxwell, John C. De 25 universielle prinsippene om relasjonsbygging. 2005
Berg, Morten Emil. Ledelse, verktøy og virkemidler. 2008.
Mykland, Solfrid. Mekling og ledelse, 2011.
Stoltenberg, Sverre. Når fellesskapet belastes, 2011.
Brodal, Hans/Nilsson, Leif. Konflikter, hva vil de lære oss? 2012.
Ekeland, Tor-Johan. Konflikt og konfliktforståelse – for helse- og sosialarbeidere. 2015.
Nordhelle, Grethe. Høykonflikt. Utvidet forståelse og håndtering via mekling. 2016.
Scazzero, Peter. Under overflaten. 2018.
Bråten, Ole André og Falkum, Anette. Håndbok i konflikthåndtering i helse- og sosialsektoren. 2019.