Å ikke gi opp under press (4/5)

Hvordan holder du motet oppe som leder når utfordringene hoper seg opp, og det føles som om alt er imot deg?

En av de største tester på lederskap oppstår når vi møter motstand. Enten det kommer fra ytre fiender, indre tvil eller tretthet blant våre medarbeidere, viser ledere sin sanne styrke når de står overfor utfordringer. Nehemjas lederskap under press er et tydelig eksempel på utholdenhetens styrke. Til tross for latterliggjøring, trusler og interne konflikter, nektet han å gi opp. I denne artikkelen utforsker vi hvordan Nehemja håndterte motgang og hva vi som ledere kan lære av hans eksempel.

1. Stol på Gud når motgangen kommer

Nehemja visste at det å stole på Gud var nøkkelen til å overvinne motstand. Da han ble hånet og latterliggjort av fiender som forsøkte å stanse arbeidet, vendte han seg først til Gud i bønn før han tok praktiske grep. Dette er et tydelig eksempel på hvordan bønn og tillit til Gud bør være vår første respons i møte med motgang.

“Da ba vi til vår Gud og satte ut vaktposter mot dem dag og natt.”
(Nehemja 4:9)

Som ledere kan vi møte mange former for motgang – fra ytre press til indre usikkerhet. Nehemja lærte oss at det første vi må gjøre er å vende oss til Gud for visdom, styrke og veiledning. Ved å legge våre utfordringer i Hans hender, finner vi ro og klarhet til å ta gode avgjørelser.

2. Hold fokus på visjonen, selv når andre prøver å distrahere deg

En av taktikkene Nehemjas fiender brukte var å forsøke å distrahere ham fra hovedmålet. De prøvde å trekke ham bort fra byggeprosjektet ved å invitere ham til møter som hadde som hensikt å skape forvirring og kaos. Nehemja holdt seg imidlertid trofast til visjonen og nektet å la seg distrahere.

“Jeg driver med et stort arbeid, og jeg kan ikke komme ned. 
Hvorfor skulle arbeidet stanse mens jeg forlater det og kommer ned til dere?”

(Nehemja 6:3)

Som ledere vil vi alltid møte distraksjoner – det kan være uvesentlige oppgaver, kritikk fra andre eller personlige fristelser til å gi opp. Nehemja minner oss på at vi må holde blikket festet på målet, selv når presset øker. Ledere må være fokuserte og holde seg tro mot visjonen, uansett hvilke distraksjoner som oppstår.

3. Vær modig i møte med frykt

Frykt er en naturlig del av lederskap, spesielt når man står overfor store utfordringer. Nehemja møtte trusler om vold og angrep, og frykten spredte seg blant folket. Men i stedet for å gi etter for frykten, tok Nehemja modige valg. Han satte ut vaktposter og ga folket mot ved å minne dem på at Gud ville kjempe for dem.

“Vær ikke redde for dem! Husk på Herren, den store og fryktinngytende, og kjemp for brødrene deres, for sønnene deres og døtrene deres, for konene deres og hjemmene deres.” (Nehemja 4:14)

Frykt kan ofte lamme oss som ledere, men Nehemja viser at vi må være modige i møte med frykt. Ved å stole på Gud og handle modig, selv når vi er redde, kan vi overvinne de største hindringene. Modighet er ikke fravær av frykt, men å handle på tross av den.

4. Løs interne konflikter raskt og rettferdig

En annen utfordring Nehemja møtte, var intern uenighet blant folket. De rike utnyttet de fattige ved å kreve urimelige renter og ta deres eiendom som betaling for gjeld. Nehemja visste at intern splid ville ødelegge arbeidet, så han grep inn raskt og rettferdig. Han konfronterte urettferdigheten og sørget for at alle ble behandlet med verdighet og respekt.

“Da ble jeg veldig sint … Jeg gikk i rette med stormennene og lederne og sa til dem: 
‘Dere krever renter av deres egne brødre!’”

(Nehemja 5:6-7)

Som ledere er det vårt ansvar å løse konflikter og urettferdighet i våre team. Nehemja viste at vi må være modige nok til å gripe inn når det er nødvendig, og sikre at rettferdighet rår i våre fellesskap. Ved å løse problemer raskt og rettferdig, beskytter vi teamets enhet og fremdrift.

5. La handlingene dine tale høyere enn ordene dine

Nehemja ledet ved eksempel. I stedet for å kreve privilegier som guvernør, valgte han å leve ydmykt og dele byrdene med folket. Han nektet å utnytte sin posisjon for personlig vinning og viste dermed at sant lederskap handler om å tjene andre, ikke om å tjene seg selv.

“Jeg krevde ikke guvernørens matrasjoner, for arbeidet lå tungt på folket.”

(Nehemja 5:18)

Ledere som går foran med gode eksempler, vinner tillit og respekt. Nehemja lærte oss at handlinger taler høyere enn ord. Ved å tjene andre med integritet og ydmykhet viser vi teamet vårt hva ekte lederskap innebærer.

Oppsummering:
Nehemjas utholdenhet under motgang gir oss et respektfullt bilde av hvordan vi som ledere kan stå fast når utfordringene hoper seg opp. Ved å stole på Gud, holde fokus på visjonen, møte frykt med mot, løse interne konflikter rettferdig og lede med integritet, kan vi lede teamene våre gjennom selv de mest utfordrende prøvelser.

Refleksjonsspørsmål:
1. Hvordan kan du bedre vende deg til Gud når du møter motgang i lederskapet ditt?
2. Hvilke distraksjoner har en tendens til å trekke deg bort fra din hovedoppgave som leder, og hvordan kan du unngå dem?
3. På hvilke områder trenger du å være modigere som leder, spesielt i møte med frykt?
4. Hvordan håndterer du interne konflikter i ditt team, og hva kan du lære av Nehemjas tilnærming til rettferdighet?
5. Hvordan kan du lede ved eksempel og la handlingene dine tale høyere enn ordene dine?