EFFEKTEN AV HOLDNINGER, VALG OG ADFERD

Del 2

Holdninger, valg og handlinger former enhver lederstil, men på hvilke måter påvirker de oss? Gjennom livene til Saul, David og Jonatan ser vi tre forskjellige tilnærminger til ledelse. Hvordan kan vi bruke innsikten fra deres liv og erfaringer til å styrke bevisstheten i vårt eget lederskap?

I 1. Samuels bok kapittel18-20 får vi et dypt innblikk i lederstilen til tre av de mest sentrale personene i Bibelen. Saul, David og Jonatan står som kontraster i måten de håndterer utfordringer, relasjoner og ansvar. Hver av dem gir oss verdifulle innsikter om lederskap. Ved å bruke VIP-akronymet (Visjon, Inkludering, Praktisk tilnærming), kan vi analysere deres lederskap og reflektere over hvordan deres holdninger og atferd enten fremmet eller hindret dem i deres roller.

1. Saul – Lederen som mistet visjonen

Visjonært: Saul starter sitt lederskap med store løfter, men mistet raskt det store bildet. Han ble mer opptatt av personlig makt og status enn av å lede folket i samsvar med Guds plan. Saul manglet en klar visjon, og hans frykt og usikkerhet ledet til dårlig dømmekraft (1 Sam18:7-9). Han så David som en trussel, og i stedet for å samle folket og bygge nasjonen, ble han fokusert på å eliminere en konkurrent.

Inkluderende: Saul var ikke inkluderende. Han mistet evnen til å lytte til råd, isolerte seg fra sine nærmeste, og gjorde sine beslutninger i frykt. Hans relasjoner med både Gud og folket forverret seg fordi han ikke involverte andre i lederskapet.

Praktisk tilnærming: I stedet for å handle strategisk, ble Sauls handlinger mer impulsive og drevet av følelser. Hans forsøk på å drepe David viser en leder som ikke klarer å tenke langsiktig, men er fanget i øyeblikkets frykt og sinne (1 Sam19:1).

Fallgruve: Saul viser at mangel på visjon og en inkluderende lederstil kan føre til at man mister fokus. Når frykt og usikkerhet styrer handlingene, kan en leder ende opp med å sabotere sitt eget lederskap.

2. David – Den visjonære og pragmatiske lederen

David er en av Bibelens mest allsidige ledere. Han hadde ikke bare en sterk visjon og trofasthet til Guds vilje og plan, men han utviste også pragmatisme og var flink til å inkludere andre i sitt lederskap.

Visjonært: David hadde tidlig en klar visjon. Han visste at hans oppdrag var å tjene Gud og folket, og selv om han ble jaget av Saul, beholdt han sitt langsiktige perspektiv (1 Sam. 18:14). Hans tillit til Guds plan holdt ham på rett kurs, selv i tøffe tider. Davids visjon kom til uttrykk gjennom hans ønske om å bygge et tempel for Gud (2 Sam. 7), selv om det ble Salomo som til slutt fullførte det. Hans langvarige perspektiv viser hans trofasthet mot Guds plan.

Inkluderende: David var fremragende til å samle mennesker rundt seg. Han lyttet til sine nærmeste og bygde lojalitet blant sine tilhengere (1 Sam. 18:16). Selv når han var på flukt, var han i stand til å bygge en hær og inspirere sine menn til å følge ham. Dette ser vi tydelig da de som kom til David i Adullams hule var «Alle slags nødlidende, gjeldbundne og misfornøyde samlet seg om ham, og han ble høvding for dem.» (1 Sam. 22:1-2). David inkluderte disse utstøtte og gjorde dem til sterke krigere og trofaste følgere.

Praktisk tilnærming: David var en mester i å tilpasse seg situasjoner. Han visste når han skulle handle med styrke, som i møtet med Goliat (1 Sam. 17), og når han skulle være taktisk og trekke seg tilbake, som da han valgte å ikke drepe Saul, selv om han hadde muligheten (1 Sam. 24:4-7). David kombinerte sin visjon med en pragmatisk lederstil, og dette gjorde ham i stand til å håndtere både store strategiske utfordringer og daglige beslutninger.

Fallgruver: David, som mange store ledere, hadde sine feil. En av de mest alvorlige var da han lot seg drive av stolthet og pragmatisme uten tilstrekkelig etisk refleksjon. Da David telte sitt folks militære styrke, viste han en manglende tillit til Guds ledelse og ble straffet for sin hovmodighet (1 Krøn. 21:1-7). I tillegg viser hans forhold til Batseba og mordet på hennes ektemann Uria hvordan en pragmatisk lederstil uten et etisk fundament kan føre til katastrofale resultater (2 Sam. 11). Disse hendelsene illustrerer at selv de største ledere kan falle når de lar stolthet eller pragmatikk overskygge deres moralske verdier.

Bredde i lederskapet: David var en visjonær, inkluderende og praktisk leder. Han lyttet til Gud, til folket, og til sine rådgivere. Hans evne til å forene disse egenskapene gjorde ham til en leder med en bredt sammensatt lederstil, som både kunne være strategisk og taktisk, men også empatisk og relasjonsorientert.

3. Jonatan – Den inkluderende og lojale lederen

Visjonært: Jonatan hadde en dyp forståelse av Guds plan og støttet den, selv når det betydde å gi opp sin egen posisjon som tronarving (1 Sam. 18:4). Han hadde en klar visjon for hva som var riktig, og han var villig til å handle deretter.

Inkluderende: Jonatan er et forbilde på en inkluderende lederstil. Hans dype vennskap med David og lojalitet til sin far Saul viser en leder som klarte å balansere relasjoner på en god måte. Han bygget broer mellom to rivaler og forsøkte å skape fred, selv i vanskelige omstendigheter (1 Sam. 19:4-5).

Praktisk tilnærming: Jonatan var både visjonær og pragmatisk. Han tok praktiske skritt for å beskytte David, som da han advarte ham om faren fra Saul (1 Sam. 20:41-42). Hans praktiske handlinger ble alltid styrt av hans moralske kompass.

Fallgruve: Jonatans største utfordring var kanskje at hans lojalitet til både faren og David trakk ham i ulike retninger. Noen ganger kan lojalitet til relasjoner gjøre det vanskelig å ta de nødvendige valgene for å oppnå fremgang.

Oppsummering
Saul, David og Jonatan gir oss tre ulike bilder av lederskap. Davids lederskap, særlig, viser en bredde av egenskaper som favner alle tre fuglesymbolene. Han var en visjonær som ørnen, en inkluderende leder som duen, og pragmatisk som kråka. Deres holdninger og adferd viser hvordan VIP-elementene – Visjon, Inkludering, og Praktisk tilnærming – påvirker hvordan vi leder. Når visjon blir overskygget av frykt, som med Saul, eller når pragmatismen blir for sterk, som med David, kan det lede til fallgruver. På den andre siden viser Jonatan en balanse mellom inkludering og praktisk handling, selv om lojalitet til flere kan gjøre det utfordrende å lede effektivt.

Refleksjon
1. Hvordan påvirker din visjon for fremtiden de valgene du tar i dag som leder?
2. Hvor inkluderende er du i din lederstil, og hvordan bygger du lojalitet og tillit blant dine medarbeidere og kolleger?
3. I hvilke situasjoner har du brukt en pragmatisk tilnærming, og hvordan påvirket det utfallet?