Når er lederskapet for stramt eller for løst?

Hva skal til for å finne den rette balansen mellom å støtte og gi nødvendig frihet?

Lederskap er som et kulelager: Hvis det er for stramt, skjærer det seg, men hvis det er for løst, mister det sin hensikt og funksjon. Mange ledere står i spenningen mellom å lede med tydelighet og kontroll, og å gi nok frihet til at medarbeiderne kan vokse og utvikle seg. Så hvordan vet vi om vi er for stramme eller for løse i vårt lederskap?

Mye av innsikten i denne artikkelen er inspirert av Dan Reilands refleksjoner om mikrostyring, som du kan lese mer om i lenken nederst i artikkelen * og boken MULTIPLISERS av Liz Wiseman, 2022 **.

SEKS SPØRSMÅL SOM KAN AVSLØRE OM KULELAGERET I DITT LEDERSKAP ER FOR STRAMT (ELLER FOR SLAKT)

1. Sliter du med å stole på andre?

Hvordan påvirker tidligere erfaringer din evne til å gi teamet ditt tillit? Hva hindrer deg i å gi andre rom til å vokse i sitt ansvar? Salme 37,5 oppmuntrer oss til å stole på Herren og legge vår vei i Hans hender. I lederskap kan tillit til andre være en av de viktigste gavene du gir teamet ditt.

2. Har du perfeksjonistiske tendenser?

Kan høye standarder i ditt lederskap noen ganger legge unødig press på medarbeidere eller teamet? Hvordan kan du oppmuntre til dyktighet uten at perfeksjonistiske krav hemmer kreativitet, kveler motivasjon og arbeidsflyt? Paulus minner oss i Kol 3,23 om at vi skal arbeide helhjertet for Herren, ikke for mennesker. Å gi medarbeidere og teamet ditt frihet til å utføre oppgaver på sin måte kan frigjøre deres potensial.

3. Føler du et behov for å vite alt som skjer?

Hvor ofte opplever du at du må ha oversikt over alle detaljer i organisasjonen? Hva lærer Moses oss? Da han fikk rådet fra Jetro om å delegere ansvar til andre (2 Mos 18,17–23), ble det klart at effektivt lederskap handler om å gi ansvar videre og stole på at andre kan vokse i sine roller.

4. Lar du lidenskapen din forstyrre arbeidsflyten i teamet?

Har din lidenskap noen ganger ført til at du følger opp teamet for mye? Lidenskap er som olje i kulelageret – den holder alt i bevegelse, men for mye oppfølging kan ta pusten fra en. Som Paulus sendte Timoteus og Titus ut på oppdrag uten konstant oppfølging (2 Tim 4,9–12 og Titus 1,4–5), kan du også gi teamet rom til å arbeide selvstendig når de har vist seg pålitelige.

5. Ønsker du mer kontroll enn det som er nødvendig?

Kan et ønske om kontroll noen ganger hindre teamets frihet og vekst? Ordspråkene minner oss om at “Der det ikke er ledelse, faller folket, men der det er mange rådgivere, er det frelse” (Ordsp 11,14).

Hvordan kan kontroll balanseres med tillit, slik at lederskapet ditt fremmer styrke og vekst fremfor å begrense?

6. Er du mer opptatt av etterlevelse enn fremgang?

Hvordan sikrer du at regler og prosedyrer støtter teamets mål og ikke hindrer dem? Jesus utfordret fariseerne på deres overdrevne fokus på lovens detaljer og minnet dem om det viktigste – rettferdighet, barmhjertighet og troskap (Matt 23,23). Hvordan kan du sikre at dine regler og rutiner ikke blir en unødvendig byrde som hindrer teamet i å nå sine mål?

TRE PRAKSISER FOR Å FINNE BALANSEN

1. Praktiser tillit fremfor skepsis

Gi medarbeidere, ledere og teamet ditt tillit, slik at kulelageret kan bevege seg fritt og smidig. 2 Timoteus 2,2 minner oss om å overgi oppgaver til trofaste mennesker som er i stand til å lede videre. På samme måte kan du som leder gi teamet ditt frihet til å gjøre jobben sin, med tillit til at de leverer, med mindre det er grunn til betenkelighet.

2. Praktiser utvikling fremfor direktiver

Et godt smurt kulelager fungerer fordi det holdes vedlike. På samme måte fungerer et team når det får nødvendig opplæring og utvikling. Jo mer dine medarbeidere vokser, desto mer kan du gi dem ansvar og lederskap. Som Paulus investerte i Timoteus, bør vi investere i utvikling av potensielle ledere, medarbeidere og teamet vårt.

3. Praktiser myndiggjøring fremfor usunn kontroll

Å myndiggjøre handler om å finne den rette balansen, som å justere et kulelager – verken for stramt eller for løst. Når teamet har fått klare mål og nødvendig utvikling, er det viktig å gi frihet til å løse oppgavene selvstendig. I Apostlenes gjerninger 6 ser vi hvordan apostlene delegerte ansvar til pålitelige medarbeidere, slik at de selv kunne fokusere på sin primæroppgave. Ved å gi tillit skapes et rom for vekst, der både medarbeidere, ledere og hele organisasjonen kan fungere optimalt.

Oppsummering
Lederskap krever balanse mellom kontroll og frihet. Når kulelageret i ditt lederskap er riktig justert, vil teamet fungere effektivt og trives. Bibelen minner oss om at godt lederskap er å tjene, stole på Gud og andre, og gi rom for vekst og utvikling.

Refleksjonsspørsmål:
1. Hvor kan jeg justere mitt lederskap for å gi mer frihet til teamet?   
2. Hvordan kan jeg bedre utvikle medarbeiderne mine for å unngå mikrostyring?    

https://danreiland.com/how-to-recognize-remedy-micromangement/
** Wiseman, Liz. MULTIPLISERS. Hvordan de bedste ledere gør alle klogere. 2022.