HVA KAN VI LÆRE AV JESU LEDERSKAP? (6/6)

Jesu evne til å lede gjennom eksempel

Den mest fremtredende måten Jesus utøvde sitt lederskap på, var gjennom eksempelets makt. Hele hans liv var en kontinuerlig demonstrasjon av de verdiene og prinsippene han ønsket at disiplene og etterfølgerne skulle leve etter. Jesus ledet ikke ved tvang eller autoritær styring, men ved å modellere den atferden han ønsket å se i andre. I denne siste artikkelen i serien ser vi nærmere på hvordan Jesus levde ut de verdiene han lærte bort, og hvordan dette kan inspirere og veilede oss i vårt eget lederskap.

HVORFOR
Jesu lederskap gjennom modellering viser oss at ekte lederskap handler om å være et forbilde. Å gi instruksjoner eller kreve visse holdninger uten selv å leve etter dem, skaper avstand og svekker troverdigheten. Jesus forsto at lederskap basert på oppriktige handlinger har større innflytelse og gir dypere og varige resultater. Han demonstrerte at lederskap handler om tjenerskap, ydmykhet og viljen til å sette andres behov foran sine egne. Når ledere lever ut de verdiene de forfekter, bygges det tillit, og det inspirerer andre til å følge etter.

Et av de mest kjente eksemplene på Jesu lederskap gjennom modellering finner vi i Johannes 13:14-15, da Jesus vasket disiplenes føtter. Denne oppgaven, som vanligvis ble utført av slaver, utførte Jesus selv for å vise hva ekte tjenerskap innebærer. Etter å ha gjort dette, sa han: «Hvis da jeg, deres Herre og Mester, har vasket deres føtter, skylder også dere å vaske hverandres føtter. Jeg har gitt dere et forbilde, for at også dere skal gjøre som jeg har gjort mot dere.»

Gjennom denne handlingen viser Jesus hva tjenerskap og ydmykhet i lederskap virkelig betyr. Ved å snu makthierarkiet på hodet og ta på seg rollen som tjener, demonstrerte han at den største blant dem er den som tjener andre. Denne handlingen sendte et kraftig signal til disiplene om hvordan de skulle lede i fremtiden – ikke ved å herske over andre, men ved å tjene dem.

Peter, som var vitne til denne handlingen, lærte dette prinsippet og videreførte det. I 1 Pet 5,2-3 «Vær hyrder for den Guds flokk som dere har hos dere! Ha tilsyn med den, ikke av tvang, men av fri vilje, slik Gud vil, og ikke for vinnings skyld, men av hjertet. Gjør dere ikke til herrer over dem som Gud har gitt dere ansvar for, men vær et forbilde for flokken.»

Vi ser at Peter hadde lært denne formen for lederskap fra sin mester. Jesu handlinger og lære formet Peters forståelse av hva ekte tjenerskap og lederskap innebærer – en ydmyk holdning hvor man tjener andre, ikke hersker over dem.

HVORDAN:
Jesus modellerte lederskap ved å vise hva tjenerskap og ydmykhet i praksis innebar. Han levde ut verdiene han underviste om, noe som gjorde hans lederskap troverdig og autentisk. Ved å gi disiplene et levende eksempel på hvordan de skulle leve og lede, skapte han en modell som var lett for dem å følge.

Vi kan lære å leve ut de prinsippene vi ønsker å se hos andre. Å lede gjennom eksempel innebærer å være autentisk, konsekvent og handlekraftig. Det betyr å være en leder som viser gjennom sitt eget liv hvordan man skal behandle andre, og hvordan man kan tjene dem man leder.

Jesu evne til å lede gjennom modellering viser at autentisk lederskap handler om å være et levende forbilde. Når vi som ledere lever ut de verdiene vi ønsker å se hos våre medarbeidere, inspirerer vi dem til å følge etter. I stedet for å gi tomme instruksjoner, viser vi veien gjennom våre handlinger. Dette skaper sterkere og sunnere bånd til dem vi leder, og gir oss muligheten til å påvirke på et dypere nivå.

Jesu måte å lede på gjennom å modellere tjenerskap, ydmykhet og empati viser oss at handlinger alltid taler høyere enn ord. I dagens lederskap, hvor troverdighet fortsatt er essensielt, trenger medarbeidere ledere som er autentiske – som ikke bare snakker om verdier, men faktisk lever dem ut. Når vi som ledere fungerer som forbilder gjennom våre handlinger, kan vi inspirere våre team til å skape synergier, vokse og utvikle sitt fulle potensial.

Oppsummering av serien “Hva kan vi lære av Jesu lederskap?”


I løpet av denne serien har vi sett på fem viktige lederegenskaper som Jesus demonstrerte gjennom sitt liv og virke: evnen til å lytte, lære, løfte, legitimere og modellere.

Hver artikkel har tatt for seg hvordan Jesus brukte disse ferdighetene til å veilede og utvikle sine disipler, og hvordan vi som ledere kan anvende disse prinsippene i vår egen ledelse.

Fra å lytte oppmerksomt til andres behov, til å modellere verdier gjennom våre egne handlinger, gir Jesu lederskap oss en tidløs modell for hvordan vi kan lede med integritet, omsorg og ydmykhet. Ved å følge Jesu eksempel kan vi ikke bare inspirere andre til å vokse, men også skape bærekraftige kulturer der vi sammen vokser og utvikler oss (Ef 4:11-16).

Ettertanke og refleksjon:
Hvordan kan jeg som leder bedre modellere de verdiene jeg ønsker å se i andre, slik at mine handlinger taler like sterkt som mine ord?

Kilder/Litteratur
Pagano, Barbara & Pagano, Elizabeth. Troverdighet: Vinn eller forsvinn, 2004.
Blanchard, Ken & Hodges, Phil. Lead Like Jesus: Lessons from the Greatest Leadership Role Model of All Times, 2005.
Maxwell, John C. High Road Leadership, 2024.