Når nøling og utsettelse blir vår verste fiende

Har du noen gang ventet på det perfekte øyeblikket, bare for å innse at muligheten gikk fra deg? Hva om det er selve ventingen som holder deg tilbake?

I H.C. Andersens eventyr “Sneglen og rosehekken” (1861) ser vi en skarp kontrast mellom to livsholdninger. Rosehekken blomstrer utrettelig og gir sitt beste, mens sneglen venter på noe stort, men aldri tar initiativ. Denne motsetningen mellom handling og passivitet finner vi også i Bibelen, der noen griper muligheten, mens andre lar den passere.

Å blomstre i handling

Rosehekken er et symbol på de som handler med det de har fått, uten å vente på ideelle forhold. Den gir velsignelse til andre gjennom sin trofasthet, år etter år. På samme måte ser vi Maria, Jesu mor, som ikke nølte da hun fikk kallet fra Gud. Hun sa et ydmykt «ja» (Lukas 1:38) og handlet i tro, selv uten å vite hva fremtiden ville bringe. Dette reflekterer også prinsippet i Ordspråkene 3:5-6: 

“Stol på Herren av hele ditt hjerte, og sett ikke lit til din egen forstand!” 

Maria stolte på Gud, og hennes handlinger ble et forbilledlig eksempel på hvordan det å gripe øyeblikket kan gi frukt utover hva vi kan se.

En annen sterk illustrasjon finner vi i historien om gutten med de to fiskene og fem brødene (Johannes 6:9). Da Jesus skulle mette tusenvis av mennesker, hadde gutten kun en liten matpakke å tilby. Likevel valgte han å gi det lille han hadde, og Jesus brukte denne handlingen til å velsigne mange. Dette viser effekten i å handle med det vi har, uavhengig av om det virker lite i våre øyne. Som det står i Jakobs brev 1:22: 

“Vær ordets gjørere, ikke bare dets hørere, ellers vil dere bedra dere selv.” 

Gutten handlet, og resultatet ble langt større enn det han selv kunne forestille seg. Hans handling har siden inspirert utallige mennesker gjennom kirkehistorien.

Faren ved passiv venting

Sneglen i eventyret er klar over sitt uforløste potensial, men velger likevel å vente på det perfekte øyeblikket som aldri kommer. Dette minner om kong Saul, som ventet for lenge med å handle og til slutt mistet sitt kongedømme på grunn av sin passivitet. I 1 Samuelsbok 13:13-14 sier profeten Samuel til Saul: “Du har handlet uklokt. […] Nå skal ditt kongedømme ikke bestå.” Saul hadde muligheten til å handle i tro, men hans nøling og ulydighet førte til et uopprettelig feilgrep. Dette advarer oss om faren ved å la frykt og usikkerhet holde oss tilbake.

En lignende historie ser vi i møte mellom Jesus og den rike unge mannen (Matteus 19:16-22). Jesus utfordret mannen til å selge alt han eide og følge ham, men mannen gikk bedrøvet bort, for han var svært rik. Matteus 19:22 sier: “Men da den unge mannen hørte dette, gikk han bedrøvet bort, for han hadde mye gods.” Denne mannen mistet sitt potensial fordi han ikke handlet når muligheten var der. Passiviteten og frykten for å gi slipp på det han hang fast ved, hindret ham fra å oppleve noe langt større.

Vi ser samme tema i lignelsen om talentene (Matteus 25:14-30). Herren ga tre tjenere ulike mengder talenter før han reiste bort. To av dem investerte det de hadde fått, og fikk stor belønning. Men den tredje tjeneren, som av frykt gravde ned sitt talent i stedet for å bruke det, mistet alt. Herren sa til ham: “Du dårlige og late tjener!” (Matteus 25:26). Denne tjenerens frykt for å miste gjorde at han aldri handlet, og dermed gikk han glipp av muligheten til å vokse og bære frukt. Lignelsen viser oss at nøling og passivitet kan føre til tapte muligheter og uforløst potensial.

Saul, den rike unge mannen, og den late tjeneren viser oss hvordan frykt og passivitet kan hindre oss fra å oppfylle det Gud har kalt oss til. Vi risikerer å gå glipp av Guds planer for oss dersom vi venter for lenge med å handle.

Livet skjer nå – ikke senere

Eventyret om rosehekken og sneglen minner oss om at livet ikke alltid venter på perfekte forhold. Noen ganger må vi handle med det vi har, her og nå – slik som gutten med nistepakken. Maria grep sitt øyeblikk, og velsignelsen som fulgte, påvirket hele verden. På samme måte oppfordrer Forkynneren 11:4 oss: 

“Den som akter på vinden, får ikke så, den som kikker på skyene, får ikke høste.” 

Våre små handlinger i dag kan være det som åpner døren til større muligheter i morgen.

Oppsummering:
Nøling og utsettelse kan bli våre verste fiender. Gjennom H.C. Andersens eventyr og bibelske eksempler ser vi at det er viktig å handle når muligheten er der. Modning og vekst kommer ikke gjennom å vente på perfekte omstendigheter – den kommer gjennom bevisste valg og handlinger.

Refleksjonsspørsmål:
Hva er det du venter på i dag, som kanskje kunne bli til noe stort om du bare handlet?