LEDERSTILER I FUGLEPERSPEKTIV

Del 1

I oldkirken ble fugler brukt som symboler for ulike egenskaper, ofte knyttet til personer. Ørnen er kanskje det mest kjente symbolet, ofte assosiert med apostelen Johannes. Hva om vi bruker fuglene – ørnen, duen og kråka – for å utforske ulike lederstiler i dag?

Hver fugl representerer ulike aspekter av lederskap som kan hjelpe oss til å reflektere over hvordan vi leder.

Vi vil bruke akronymet VIP. – Visjon, Inkludering og Praktisk tilnærming – for å tydeliggjøre de ulike aspektene ved lederskap.

1. Ørnen – Visjonær og målrettet

Ørnen symboliserer styrke, visjon og ledelse. Den flyr høyt, ser langt, og beveger seg målrettet. I oldkirken ble Johannes ofte knyttet til ørnen, særlig på grunn av hans dype åndelige innsikt, slik vi ser i Åpenbaringen (Johannes’ Åpenbaring 4:7, 10:1-2). Johannes’ evangelium reflekterer også ørnens visjon, med sitt fokus på Guds evige plan.

Johannes-brevene fremhever hvordan sannhet og kjærlighet er avgjørende for lederskap. I 1 Johannes 4:16 leser vi: “Gud er kjærlighet, og den som blir i kjærligheten, blir i Gud, og Gud i ham.” Dette viser Johannes’ evne til å kombinere åndelig visjon med praktisk lederskap.

a. Visjonær: Ørnen representerer en lederstil som ser helheten, både langt inn i fremtiden og dypt inn i fortiden. Johannes’ evangelium begynner med de tidløse ordene: “I begynnelsen var Ordet…” (Johannes 1:1-3), som gjenspeiler ørnens evne til å se Guds evige plan. Johannes’ visjoner om en ny himmel og jord (Åpenbaringen 21:1) illustrerer også ørnens evne til å se hva som kommer, selv når omgivelsene er usikre.

b. Strategisk: Ørnens lederskap tar klare, målrettede beslutninger. Johannes viser dette ved å formidle Guds frelsesplan med presisjon, som i Johannes 3:16-17. I Åpenbaringen 12 gir han en symbolsk beskrivelse av frelsens kamp, og i sendebrevene (Åpenbaringen 2-3) gir han strategiske råd til hver menighet, skreddersydd etter deres behov.

c. Trygg og selvsikker: Johannes’ lojalitet og trygghet sees tydelig ved Jesu kors (Johannes 19:26-27). Jesus betrodde sin mor til ham, en handling som viser hans pålitelighet. I 1 Johannes 4:18 uttrykker Johannes: “Den fullkomne kjærligheten driver frykten ut,” og viser en leder som er trygg i sin teologiske overbevisning. Selv i møtet med den oppstandne Kristus (Åpenbaringen 1:17-18) bevarer Johannes sin ro, og mottar budskapet med selvsikkerhet.

d. Fallgruver for ørnen: En leder som er fokusert på visjon og strategi, kan risikere å miste kontakten med menneskene rundt seg. Ørnen kan bli så opptatt av det store bildet at den overser viktigheten av mellommenneskelige relasjoner og daglig oppfølging. Dette kan skape en følelse av distanse og isolasjon blant de som følger. Som uttrykket sier: “Djevelen er i detaljene” – uten å følge opp de små, men viktige elementene i organisasjonen kan en visjonær leder risikere at de store planene faller fra hverandre på grunn av manglende oppmerksomhet til hverdagslige utfordringer.

2. Duen – Inkluderende og fredfull

Duen er et symbol på fred og enhet, kjent fra Noahs ark (1 Mosebok 8:11), men også fra Jesu dåp, der Den hellige ånd viste seg som en due (Matteus 3:16). Duen representerer en lederstil som fremmer balanse, samarbeid og inkludering.

a. Inkludering: Duen søker harmoni og fellesskap, akkurat som Den hellige ånd bringer fred og enhet til Guds folk (Efeserne 4:3). Denne lederstilen skaper et miljø der fellesskap og inkludering er i fokus. Johannes’ fokus på kjærlighet og fellesskap i 1 Johannes 4:7-8 er et eksempel på denne tilnærmingen, der han legger vekt på viktigheten av samhold blant troende.

b. Lyttende: Som duen lytter til omgivelsene, er denne lederstilen opptatt av å høre på andres meninger og bygge broer i krevende og konfliktfylte situasjoner. Dette ser vi i hvordan Jesus henvendte seg til synderinnen med en mild og tilgivende tone (Johannes 8:10-11). Vi ser også dette i fortellingen om Jesus som tolvåringi tempelet, hvor han “satt midt blant lærerne, lyttet til dem og stilte spørsmål” (Lukas 2:46). Denne episoden viser hvordan selv i ung alder, Jesus demonstrerte en ydmyk og lyttende holdning som fremmet læring og forståelse før han selv talte. En leder som duen skaper tillit ved å lytte før de handler.

c. Tilpasningsdyktig: Duen tilpasser seg situasjonen og finner løsninger som fungerer for alle parter. Johannes, som en hyrde for menighetene, tilpasset sin ledelse til deres behov gjennom sine brev, og ga dem veiledning og praktiske råd (1 Johannes 4:7-8).

d. Fallgruver for duen: En leder som er for opptatt av harmoni og inkludering kan bli konfliktsky og unngå vanskelige konfrontasjoner. Duen kan bli så fokusert på å bevare fred at den ikke tar opp viktige problemer som må løses. Dette kan føre til at underliggende konflikter får utvikle seg i det skjulte, og til slutt svekke teamets tillit og effektivitet.

3. Kråka – Praktisk og tilpasningsdyktig

Kråka er kjent for sin evne til å overleve i krevende omgivelser, og den tilpasser seg raskt nye situasjoner. Som lederstil representerer kråka en pragmatisk, problemløsende tilnærming.

a. Praktisk: Kråka handler raskt og finner effektive løsninger, som Nehemja, som gjenoppbygde Jerusalems murer til tross for stor motstand (Nehemja 2:17-18). Denne lederstilen fokuserer på å gjøre det som trengs for å løse utfordringer her og nå. Johannes viste denne tilnærmingen i sine brev der han ga klare, praktiske råd til menighetene for hvordan de kunne leve i tro i møte med utfordringer (2 Johannes 1:4-6).

b. Innovativ: Kråkas evne til å finne kreative løsninger reflekterer også hvordan Johannes møtte menighetenes ulike utfordringer med pragmatisk visdom.

c. Uredd: Kråka møter motstand uten å nøle, som Paulus, som sto fast i sitt kall til tross for forfølgelse (2 Korinterne 11:23-28).

d. Fallgruver for kråka: En pragmatisk leder som kråka kan bli så opptatt av å finne raske løsninger at de overser langsiktige konsekvenser. Denne tilnærmingen kan også føre til at lederen ser på relasjoner og prosesser som verktøy for å nå mål, noe som kan skade tilliten og motivasjonen hos de som følger. Kråkas sterke fokus på det praktiske kan også resultere i at den undervurderer viktigheten av visjon og langsiktig planlegging. Her er det bare en hårsbredd mellom å motivere og manipulere.

Johannes’ lederstil …

Johannes, ofte symbolisert som ørnen, viser i sine skrifter at han hadde egenskaper fra alle tre fuglene. Han var visjonær som ørnen, så langt inn i fremtiden i Åpenbaringen (Åpenbaringen 21:1), fredfull som duen, og la vekt på kjærlighet og fellesskap (1 Johannes 4:7-8), samtidig som han viste pragmatisme i møte med menighetenes utfordringer (2 Johannes 1:4-6).

Lederstil tilpasset situasjonen

Selv om ørnen, duen og kråka representerer ulike lederstiler, er det situasjonen som avgjør hvilken som er mest hensiktsmessig. Duen symboliserer balanse, men både ørnen og kråka har sine styrker når situasjonen krever mer direkte handling eller tilpasning.

Oppsummering
Ørnen, duen og kråka viser oss at godt lederskap handler om fleksibilitet og evnen til å tilpasse seg ulike situasjoner. 

Refleksjon
Hvilke trekk fra disse fuglene kan du se i din egen lederstil? Og hvilke er nødvendige å utvikle videre for å bli en mer helhetlig og sunn leder?