Ett hode – mange hatter

Fordelen med å være hoved- eller toppleder er at man kan delegere det en selv er svak på. For mellomledere er oppgavene mangesidige og handlingsrommet for å delegere er avgrenset, og de må raskt tilpasse seg ulike hatter. Dette er lettere sagt enn gjort – men ikke umulig …

Følelsen av å være i ei skrustikke er reelt i mellomsjiktet. Forventningene kan oppleves overveldende, om ikke trykket blir dempet eller avledet i tide. Oppgavene er mange og varierte. Og ofte er det begrensede ressurser til rådighet og dertil korte tidsfrister. 

Oppgaven er å møte ulike problemer på ulike måter fordi problemstillingene er forskjellige. Derfor fordres det ulike «hatter». (Hatte-metaforen her, må ikke forveksles med Edward de Bonos, seks «tenke-hatter». Han er en internasjonal bestselger og har hjulpet både bedrifter og studenter til å tenke kreativt og bedre.)

Fortellingen om Josef forklarer ideen bak «hattene.» Han er et eksempel på hvordan vi kan bruke ulike hatter, alt etter hva som passer i situasjonen.

Josef ble som kjent satt i en høy posisjon i Egypt etter en lengre reise i dyp fornedring og en verst tenkelig forkastelse*. Men på vei mot toppen utviste han blant annet dydene; gudsfrykt, lærevillighet og fleksibilitet. I ulike og krevende situasjoner, responderte han i forhold til hvilken «hatt» han brukte for anledningen:

– Som nestkommanderende, tjente han trofast Farao med å løse problemer. 
– Som bror viste han tilgivelse overfor de som hadde mishandlet ham. 
– Som sønn demonstrerte han respekt, omtanke og medfølelse for sin far. 
– Som far arbeidet han for å lære sine sønner Gud å kjenne. 

Vi ser av eksemplet med Josef at innsiktsfulle 360 graders ledere håndterer utfordringene med å anvende ulike hatter. Det vil si i henhold til mandatet, og hvilke oppgaver eller problemstillinger som skal håndteres eller besvares. Maxwell foreslår følgende punkter som kan gjøre det lettere for mellomledere;

  • Husk alltid på hvilken hatt du bruker i den gitte situasjonen. 
  • Ikke bruk hatter som tilhører andre.
  • Vær deg selv – selv om du bytter hatter.
  • Ikke overse hatter du har ansvar for å bruke. 
  • Vær alltid fleksibel.

Til ettertanke:

  • Hvilke av dine «hatter» er du utfordret til å bruke? 
  • Hvordan skiller du på dine og andres «hatter»? 
  • Hvilke verktøy kan du bruke for å holde oversikt over dine ansvarsområder?

Fortsettelse …

Kilder: Maxwell, John. The 360 Degree Leader, 2005.
*1.Mosebok 37:1-50:22
Equip, Million Leaders Mandate, Volume 2:3