Å følge andres visjoner

Visjon er hjertet i lederskap. Om du ønsker å bli en effektiv 360 graders leder, må du kaste vrak på egen agenda og gi deg til fellesskapets visjon. 

Realiteten er den at alle i en organisasjon eller et fellesskap må forholde seg til visjonen som er satt. Den starter som regel med én person, men formes av flere og realiseres av mange. 

Responsen på visjonen kan være forskjellig. Enkelte reagere negativt når lederen/ledelsen deler visjonen, med den hensikt å inspirere og rekruttere så mange som mulig for å virkeliggjøre den. Og noen ganger vil til og med ledere i midten, ifølge Maxwell, angripe og kritisere visjonen. Og han sier årsaken er som regel én eller flere av følgende grunner:

  • De deltok ikke i prosessen da den ble utformet. 
  • De skjønner den ikke.
  • De er ikke enige i den.
  • De føler det ikke er viktig å fullføre den. 
  • De er ikke klare for den. 

Derimot omfavner lojale og effektive 360 graders ledere visjonen og de legger verdier til organisasjonen eller fellesskapet. Eierskapet forsterkes og visjonen blir en del av deres liv. Derfor legger de særlig vinn på å gjøre fire ting svært bra:

– Setter organisasjonens behov fremfor sine egne.
– Hjelper med å holde visjonen klar og betydningsfull for medarbeiderne. 
– Forstår deres egen rolle i å se visjonen bli virkeliggjort. 
– Holder seg fokusert på visjonen. 

Paulus var en mann med store drømmer og visjoner. Han mottok en Gudgitt visjon om å bringe evangeliet om Jesus Kristus til hedningene. Men det innså han var umulig å realisere alene. Han trengte medarbeidere, et bredt mannskap og operative ledere på alle områder, om visjonen skulle oppfylles (Ap.gj. 9:1-30, 11:25, 13:1-29:30).

Barnabas, Silas, Timoteus, Johannes, Markus og andre omfavnet visjonen. De investerte sine egne liv i Paulus’ drøm. Nettopp fordi visjonen kom fra Gud og hadde evig betydning. Den hadde som mål å forvandle mennesker, samfunn og hele verden. Utopisk? Ja, men likevel overbevisende. Derfor var den verd å kjempe for, leve for og dø for! 

Til ettertanke: Hva er visjonen for organisasjonen/fellesskapet du er en del av? Hvordan responderer du på visjonen?

Fortsettelse …

Kilder: Maxwell, John. The 360 Degree Leader, 2005.
Equip, Million Leaders Mandate, Volume 2:3