Kjennetegn hos ledere folk følger

Om folk ikke vil følge deg der du er i dag, er det ikke gitt at de vil gjøre det i morgen. For det som virkelig teller er noe annet enn det mange er klar over.

For mange er det et paradigmeskifte å tenke seg at innflytelse teller mer enn titler og/eller posisjoner. En del ledere blir overrasket, og noen fornærmet, såret og skuffet, når de oppdager at folk i fellesskapet ikke automatisk følger etter.

Det er derfor 360 graders ledere jobber målbevisst med å endre tankegangen fra: «Jeg vil ha en posisjon som får folk til å følge meg», til heller: «Jeg vil bli en person som mennesker ønsker å følge.» 

Hvilke kjennetegn ser vi hos ledere folk følger? Maxwell sier, – Mennesker følger …
– etter ledere som bryr seg om dem.
– etter ledere de stoler på, med karakter
– etter ledere de respekterer, som er kompetente.
– etter ledere de beundrer, som er engasjerte.
– etter ledere de kan komme inn på, som er åpne og stabile

Kunsten er altså å ikke jage etter titler og posisjoner, men innflytelse! Og den vokser ved å …

– bygge dine relasjoner på tillitt.
– bry deg om mennesker som enkeltindivider. 
– ha tro på mennesker.
– lytte til det andre har å si.
– forstå andres synspunkter. 
– hjelpe andre til å bli bedre.
– hjelpe andre gjennom vanskeligheter.
– ta initiativ til positive relasjoner.
– gi andre muligheten til å lede. 

Profeten Samuel er et eksempel på en leder som var bevisst; hva som virkelig teller! Han var en forbeder, og Israelittene valgte ham og ønsket at han skulle lede dem. Han elsket folket, og var kompromissløs og resolutt i forhold til avgudsdyrkelse. Han hjalp dem med å finne paktsarken, ofret og gav forslag til strategier for å slå ut fiendene. Han valgte og salvet Saul til konge. Hans innflytelse vokste så fort at når kong Saul syndet, og kongens lederskap og innflytelse ble forvitret, avsatte Samuel regenten fra tronen! Tenk deg hva som kreves for å kunne avsette en regjerende konge (1. Sam. 4:1, 7:1-17, 15:10-27).

Hvordan kunne Samuel ha en slik påvirkning? Han identifiserte seg med folket, var glad i dem, og med kirurgisk presisjon var han både bestemt og smidig! Han var ikke motivert av makt, men tjeneste. Han talte med overbevisning, og med medfølelse. Trofast forvaltet han alt Gud hadde gitt ham. 

Til ettertanke: Beskriv kvalitetene hos ledere du gjerne følger. Hvilke grep kan du ta for å dyrke frem og forsterke disse kvalitetene hos deg selv? 

Fortsetter …

Kilder: Maxwell, John. The 360 Degree Leader, 2005.
Equip, Million Leaders Mandate, Volume 2:3