Vennskap

– En venn er en som forstår din fortid, har tro på din fremtid, og aksepterer deg for den du er (1) 

Å gjøre det til et mål å være en venn er en dyd av nødvendighet, dersom man skal oppnå innflytelse på likemenn/medarbeidere, ifølge Maxwell. Vennskap er altså grunnlaget for din innflytelse, rammeverket for din modning – vekst og fremgang, samt fristedet for stormene i livet. 

Et virkelig godt og sant vennskap er åpent og tillitsfullt. Man har ikke noe å skjule for hverandre. I forholdet er det en gjensidig respekt hvor man deler følelser, så vel som tanker, meninger, ideer, ønsker, problemer, håp, lengsler, nederlag og seirer.

– En trofast venn er et sterkt forsvar, og den som har funnet en slik, har funnet en skatt (2).

Jesus var og er den perfekte venn (3). Han sa til etterfølgerne: – Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, for tjeneren vet ikke hva herren hans gjør. Jeg kaller dere venner, for jeg har gjort kjent for dere alt jeg har hørt av min Far.

Jesus bygde troverdig og målrettet vennskap ved å ta initiativ til å tjene andre og Han fortalte sannheten med kjærlighet. Hans liv underbygget det han lærte andre; han lyttet medfølende og engasjert, han satte andres behov foran egne, stresset ikke, og tok seg tid til å observere og føle på hvordan disiplene og folket egentlig hadde det. 

– En venn som forstår dine tårer er mange mer verdt enn mange venner som bare kjenner ditt smil (4).  

Også ledere trenger gode venner. Men vel så viktig; som ledere trenger vi en bevissthet om at våre medarbeidere/likemenn (alle) fortjener en vennligsinnet holdning og adferd av oss. I det motsatte tilfellet undermineres vår innflytelse. 

Maxwell foreslår følgende grep for å være en god venn og leder:
– vær en god lytter.
– vær tilgjengelig.
– ha sans for humor.
– finn felles interesser.
– fortell sannheten når ingen andre gjør det. 

– Skatten i vennskap er ikke den utstrakte hånden, heller ikke det vennlige smilet eller gleden av forholdet; den ligger i inspirasjonen som kommer til deg når du virkelig opplever at noen andre tror på deg og er villig til å stole på deg (5).

Til ettertanke: Hvilke felles interesser har du med dine nåværende medarbeidere/likemenn? På hvilken måte bygger du vennskap med dem? 

Fortsetter …

Kilder: Maxwell, John. The 360 Degree Leader, 2005. 
Maxwell, John. The Maxwell Leadership Bible, (2014)
Equip, Million Leaders Mandate, Volume 2:3
(1) Ukjent
(2) Apokryfene
(3) Matteus 11:28-30, 14:13-16, 17:14-21. Johannes 15:15
(4) Aristoteles
(5) Ralph Waldo Emerson, poet og filosof.