Kan smerte ha noe med vekst og utvikling å gjøre?

John C. Maxwell’s bok The 15 Invaluable Laws of Growth inneholder et kapittel som har hatt stor betydning for meg personlig. The Law of Pain var en av de lovene som hjalp meg mest i en av de tøffeste periodene i mitt liv. Gjennom denne innsikten forstod jeg for alvor at smerte ikke bare er noe vi må utholde, men noe som kan brukes som en kilde til vekst – hvis vi velger å lære av den.

Vi søker ofte komfort og stabilitet, men kanskje er det nettopp derfor vi undervurderer smertens plass i vår personlige utvikling. Smerte – enten den er fysisk, emosjonell eller mental – er sjelden velkommen. Men hva om smerte faktisk er en av våre viktigste lærere? Hva om det er gjennom smerte vi finner en dypere innsikt i hvem vi er, og hva vi er i stand til?

Ubehag kan lede til noe større

De fleste av oss har erfart at ekte vekst sjelden kommer uten en eller annen form for motstand. Som et frø som må bryte gjennom jorden for å vokse, er det i våre mest smertefulle øyeblikk og perioder vi får muligheten til å vokse ut av våre gamle mønstre. Vi blir strukket, noen ganger til det punktet der vi føler at vi er i ferd med å knekke. Men ofte er det nettopp i disse øyeblikkene vi finner styrken til å strekke oss videre.

Ulike former for smerte og utvikling

Når vi snakker om smerte, tenker vi kanskje først på fysisk smerte, men like reell er den emosjonelle og mentale smerten vi opplever gjennom tap, urettferdighet, skuffelser eller usikkerhet. Hver av disse formene for smerte kan tjene som en katalysator for vekst, dersom vi gir rom for refleksjon i stedet for å fokusere på selve smerten.

  • «Jeg har aldri møtt noen som har sagt: ‘Jeg elsker problemer,’ men jeg har møtt mange som har innrømmet at deres største vekst kom midt i smerten» (2012).

Fysisk smerte utfordrer kroppen vår og tester grensene for vår utholdenhet, men den kan også hjelpe oss til å utvikle en indre styrke som gir mental utholdenhet. Som Salme 41,4 sier: «Herren styrker ham i sykdommen; du forvandler leiet hans når han er syk.»

Emosjonell smerte lærer oss verdien av motstandskraft, og kanskje enda viktigere – empati. Gjennom våre egne tap og hjertesorg lærer vi å forstå andre på et dypere plan.

“Herren er nær hos dem som har et nedbrutt hjerte, han frelser dem som har en knust ånd” (Salme 34,19).

Mental smerte presser oss til å utvide vår tankegang og konfrontere frykt, tvil, antagelser eller begrensende forestillinger som holder oss fanget i komfortsonen.

“Når mitt indre er fullt av urolige tanker, har min sjel glede av din trøst” (Salme 94,19).

Når vi velger feil, kan det gå fra vondt til verre

Samtidig som smerte kan være en veileder til vekst, kan lidelser føre til destruktive følelser. Hvis vi velger å reagere på smerte med vrede eller bitterhet, kan vi ende opp med å stivne i vår utvikling. Vrede og bitterhet er som gift for sjelen; de binder oss til fortiden og snevrer inn vårt handlingsrom. Det blir som en plante i en altfor liten potte – røttene får ikke plass til å vokse, og planten forblir liten og svak. Uten større rom til å strekke seg ut, vil den aldri oppnå sitt fulle potensial.

Salmenes bok advarer oss mot å la vrede og bitterhet få rotfeste:

“Gi slipp på vreden, la harmen ligge! Bli ikke sint, det fører til det onde” (Salme 37,8).

Når vi gir etter for disse følelsene, kan vi miste evnen til å se de mulighetene for vekst som smerte faktisk bringer. Bitterhet gjør oss blinde for læring, vekst, og hindrer oss i å finne veien gjennom lidelsen. Akkurat som en plante trenger større plass for å vokse, trenger vi å gi slipp på bitterhet for å kunne utvide vårt eget handlingsrom og erfare modning og vekst.

Smerte – en veileder eller fiende?

I The Law of Pain understreker forfatteren at smerte er uunngåelig, men hvordan vi velger å håndtere den, avgjør om vi vokser eller stagnerer. Ingen kan kontrollere all smerte som kommer vår vei, men vi kan alltid velge vår respons på den.

Smerte kan stoppe oss, lamme oss, eller tvinge oss til å ta vanskelige valg vi helst vil utsette. Den kan få oss til å håndtere utfordringer vi helst vil ignorere, og å gjøre endringer som føles ubehagelige. Det er gjennom denne prosessen vi får møte sannheten om hvem vi er, og hvor vi står i livet. Hvordan vi velger å respondere på smerten, definerer hvem vi blir.

Når vi ser på smerte som en veileder – som The Law of Pain foreslår – åpner vi opp for en annen type vekst. Smerte kan presse oss til å reflektere over hvem vi er, hva vi står for, og hvor vi er på vei. Selv om vi aldri ville oppsøke smerte frivillig, er det nettopp i smertens prosess at vi kan finne de største mulighetene for personlig og åndelig utvikling. Det handler om å møte smerten med et åpent sinn, og å bruke den som et springbrett for vekst i stedet for å la den føre oss inn i destruktive mønstre.

Oppsummering
Smerte er uunngåelig, men hvordan vi velger å møte den, kan avgjøre om den fører til vekst eller bitterhet. Ved å åpne opp for smerten og se den som en mulighet til å vokse, kan vi unngå å falle i fellen av vrede og bitterhet. Det er ikke smerten i seg selv som avgjør utfallet, men vår respons til den.

Refleksjon
Hvordan kan du unngå at smerte fører til bitterhet i ditt liv, og heller bruke den som en kilde til visdom og vekst?

Kilde/litteratur:
Bibelen
Maxwell, John C. The 15 Invaluable Laws of Growth. 2012.