Bygg sterke team (3/5)

Hvordan bygger vi team som kan stå imot press og levere resultater når det virkelig gjelder?

Et av de mest inspirerende aspektene ved Nehemjas lederskap er hans evne til å bygge og lede et sterkt team. Da han fikk oppdraget med å gjenoppbygge Jerusalems murer, forsto han at dette var en oppgave som krevde mer enn én persons innsats. Han samlet en gruppe mennesker med ulike evner og ferdigheter, og fikk dem til å jobbe sammen mot et felles mål. I denne artikkelen ser vi på Nehemjas prinsipper for teamarbeid og hvordan vi kan bruke disse til å bygge sterke team i dag.

1. Del en felles visjon

Nehemja visste at det første skrittet for å bygge et funksjonelt og effektivt team var å dele en felles visjon. Han samlet folket og la frem planen for gjenoppbyggingen, og han overbeviste dem om at dette var en oppgave gitt av Gud. Ved å gjøre dette, fikk han folket til å eie visjonen selv.

“Så fortalte jeg dem om hvordan Guds hånd hadde vært med meg, og også hva kongen hadde sagt til meg. Da sa de: ‘La oss gå i gang med å bygge!’
Så tok de fatt på det gode verket.” (Nehemja 2:18)

Når vi som ledere deler en klar visjon, gir vi teamet vårt et felles mål å jobbe mot. Uten en tydelig visjon vil folk lett miste retning og motivasjon. Nehemja fikk folket til å forstå at dette prosjektet handlet om mer enn bare mursteiner – det handlet om å gjenopprette Guds folk og deres fremtid. En klar, inspirerende visjon er avgjørende for å motivere og forene et team.

2. Sett rett person på rett plass

Nehemja visste at for at arbeidet skulle lykkes, måtte han plassere de rette menneskene på de rette stedene. Han var strategisk i å fordele oppgaver, basert på folks ferdigheter og tilknytning til forskjellige deler av muren. Ved å delegere ansvar, sørget han for at arbeidet ble effektivt, samtidig som folk følte et eierskap til oppgaven.

“Ved siden av ham arbeidet mennene fra Jeriko, og ved siden av dem
bygget Sakkur, sønn av Imri.” (Nehemja 3:2)

Dette prinsippet gjelder også for oss i dag. Som ledere må vi være bevisste på å identifisere menneskers styrker og plassere dem der de kan bidra mest effektivt. Nehemja sørget for at folk arbeidet på deler av muren som var nærmest deres hjem, noe som ga dem ekstra motivasjon til å gjøre en god jobb. Ved å ha de rette personene på de rette plassene, skapes et team som både er motivert og effektivt:

3. Skap en kultur av samarbeid og fellesskap

Nehemja skapte ikke bare et team som jobbet sammen – han skapte et fellesskap. Han oppmuntret til samarbeid på tvers av ulike grupper og fikk folk til å jobbe side om side, uavhengig av deres sosiale status.

“Noen av lederne jobbet sammen med de lavere rangerte innbyggerne for å
reparere muren.” (Nehemja 3:5)

Dette viser at Nehemja ikke lot hierarkier eller sosiale forskjeller hindre samarbeidet. Alle bidro til det felles målet, og dette skapte en dypere følelse av fellesskap og enhet. I dag kan vi lære av dette ved å skape en kultur der alle føler seg verdsatt, uansett deres bakgrunn eller sosial status. Når alle bidrar, vokser teamets følelse av eierskap og samhold.

4. Forbered teamet på motstand

Nehemja forsto at et sterkt team ikke bare er i stand til å bygge – det er også i stand til å stå imot motstand. Da fiendene forsøkte å stanse gjenoppbyggingen, sørget Nehemja for at teamet hans var forberedt. Han satte ut vaktposter og bevæpnet arbeiderne, slik at de både kunne bygge og forsvare seg samtidig.

“De som bygde på muren, arbeidet med den ene hånden og
holdt et våpen i den andre.” (Nehemja 4:17)

Som ledere må vi være realistiske om at det vil komme motstand når vi arbeider med noe viktig. Nehemja forberedte folket både mentalt og fysisk på utfordringene som kunne komme. På samme måte må vi sørge for at teamet vårt er rustet til å møte både interne og eksterne utfordringer. Dette kan innebære å bygge opp emosjonell motstandskraft, omfavne etiske og moralske standarder, utvikle gode strategier og sikre at teamet er i stand til å håndtere stress.

5. Oppmuntre og styrk teamet underveis

Gjennom hele gjenoppbyggingen sørget Nehemja for å oppmuntre folket. Han minnet dem på hvorfor arbeidet var viktig, og han hjalp dem å holde fokus på det større bildet. Han visste at et team som er oppmuntret og styrket underveis, er mer utholdende og motstandsdyktig.

“Jeg så over alt og sa til de fremste og til lederne og til resten av folket: ‘Vær ikke redde for dem! Husk på Herren, den store og fryktinngytende, og kjemp for brødrene deres, for sønnene deres og døtrene deres, for konene deres og hjemmene deres.’”
(Nehemja 4:14)

Som ledere må vi også sørge for å oppmuntre og styrke teamet vårt, særlig når utfordringene blir store. Å gi folk en følelse av håp og mening, spesielt når arbeidet er tøft, kan være avgjørende for å holde dem motivert og engasjert.

Oppsummering:
Nehemjas lederskap gir oss verdifulle innsikter i hvordan vi kan bygge sterke team som kan stå imot press og levere resultater. Ved å dele en felles visjon, sette rett person på rett plass, skape en kultur av samarbeid, forberede teamet på motstand og oppmuntre dem underveis, bygde Nehemja et team som ikke bare fullførte oppgaven, men også vokste i prosessen.

Refleksjonsspørsmål:
1. Hvordan kan du bedre dele visjonen din med teamet, slik at de føler eierskap og motivasjon?
2. Er folk på teamet ditt plassert der de kan bruke sine styrker best mulig? Hva kan du gjøre for å optimalisere dette?
3. Hvordan kan du skape en sterkere kultur av samarbeid og fellesskap i teamet ditt?
4. Hvordan kan du forberede teamet ditt på de utfordringene dere står overfor, både praktisk og mentalt?