Press fra alle kanter

Mellomledere kan ofte føle seg presset fra alle kanter. Det er en utsatt post og de må ofte håndtere andre utfordringer enn ledere over, ved siden, og under har. Hvordan en takler spenningene påvirker prosesser og relasjoner.

I noen artikler fremover skal vi se nærmere på en del utfordringer mellomledere gjerne møter.

– Til tider kan det føles ut som du stanger hodet i veggen. 

1. Spenning, «Presset av å være fanget i midten»

En av de største utfordringene ved å være mellomleder, er din begrensede beslutningsmyndighet. Det kan skape usikkerhet og spenninger, for eksempel i spørsmålet om hvem som har ansvaret for hva når overraskende behov eller problemer dukker opp. 

Er det ledere(n) over deg, ved siden eller under deg som har ansvaret for å ta tak i spørsmålet/konflikten/problemet? Hvilke konsekvenser kan det få om du tråkker i andres bed, eller later som du verken ser eller hører? Og om du gjør feil i forhold til mandatet ditt, hvilke følger kan det få? 

Joab er et eksempel på hvor ille det kan gå om man går utover sitt mandat. Han var en av Davids mektigste menn og en vellykket offiser i hæren. I mange år tjente han David trofast og effektivt. Likevel glemte han i noen tilfeller hvem han tjente og trampet derfor over noen grenser. Da David viste nåde til sin tidligere fiende Abner, slo Joab seg ikke til ro. Dette gjorde han ved å markere sin uenighet ovenfor David. Og uten å informere sin overordnede, planla Joab i det skjulte å drepe Abner. (2. Sam 3:6-39, 1. Kong 2:28-33). 

Joab misbrukte tilliten: Han underkjente kongens standpunkt. Joab røvet til seg en autoritet han ikke hadde, gikk bak ryggen på sin sjef, tok saken i egne hender og drepte Abner. Men det kostet ham livet!

Maxwell foreslår noen grep som kan minske negativ spenning og utvikling for mellomledere. 

  • Avklar hvor mye autoritet og ansvar personen over har bevilget deg. 
  • Aksepter at du kan oppleve å få lite anerkjennelse og verdsetting for det du gjør. 
  • Vit hva som er forventet av deg fra seniorlederen din.
  • Misbruk aldri tilliten fra lederne dine.
  • Ta initiativ uten å overskride grensene dine. 

Refleksjon: Kjenner du deg igjen i spenningsfeltet – det å føle seg fanget i midten av organisasjonen? Hvilke grep kan du ta for å avlede spenningen?

Fortsettelse …

Kilder: Maxwell, John. The 360 Degree Leader, 2005.
Equip, Millions Leaders Mandate, Volume 2:3