En sjenerøs livsstil

Selv om vi er født som egoister, trenger vi vel ikke å dø smålig? En sjenerøs livsstil skaper verdier utover livslengden.

Tenk deg at din inntekt ble mangedoblet over natten. Eller at du plutselig ble bygdas eller byens rikeste person? Hvor mye ville du gitt bort? Kanskje responsen ikke ville være stort annen enn vanene du hittil har lagt deg til? 

Spørsmålet er nok ikke hva vi har tenkt å gjøre dersom vi plutselig skulle få masse penger. Et mer relevant spørsmål er vel heller; hvordan forvalter vi våre ressurser i dag?

Ha Gud som forbilde

Er det mulig å ligne på Gud? Ja, svarte Paulus og peker på forskjellen mellom en sjenerøs livstil versus et selvopptatt liv. Det selvopptatte liv kommer til syne blant annet i grådighet, hardhet, hissighet og sinne, mens derimot raushet uttrykker godhet, medfølelse og tilgivelse, «slik Gud har tilgitt dere i Kristus.» (Ef. 5:1-3; 4:31-32)

Våre egoistiske valg kan kanskje gi kortsiktige gevinster – men i lengden er det verdiene etter et liv i raushet som ærer Gud og lever videre.

«Ta dere i vare for all slags grådighet! For det er ikke det en eier, som gir liv, selv om en har overflod.»

Jesus introduserer oss for en rikholdig mann og viser hva som skjer når livet handler om oss selv i stedet for andre *. De fleste av oss vil sannsynligvis ikke definere seg som rik, men likevel er det verd å se nærmere på ledetrådene Jesus peker på – uavhengig av hvor velstående en føler seg. 

Mannen i historien ble stilt på valg. Altså, hva skulle han gjøre med alt han egentlig ikke trengte? Her fikk han muligheten til å vise raushet overfor andres behov fremfor grådighet, og tenkte følgelig heller egoistisk og kortsiktig. Han valgte altså å lagre ressursene og brukte verdiene på seg selv. Og det gikk med han som det går med alle – mot en avslutning av livet. Han ble overrasket over at livet tok så brått slutt. 

Hva gikk galt for mannen? Han bommet fordi han unnlot å utvikle en sjenerøs livstil som gir kortsiktige og langsiktige gevinster:

1) Å gi vender fokuset bort fra deg selv. Jesus sa: «For hvor skatten deres er, der vil også hjertet deres være” Matt. 6,21. Han mente ikke motsatt. Han ba oss om å plassere pengene et sted, og så vil hjertet følge etter. Å gi vender fokuset utover, i stedet for innover og på deg selv. Sjenerøsitet viser seg altså i at du vender fokuset over på andre og deres behov.

2) Å gi skaper verdier utover egen rekkevidde og horisont. «Den ene strør ut, men får likevel bare enda mer. Den andre holder tilbake mer enn hva som er rett, men det fører bare til fattigdom. En sjel som sprer velsignelse, skal trives, den som vanner rikelig, skal også selv få rikelig drikke.» ** Når du viser andre hvor mye de er verdt, taper du ikke noe selv. Det er heller slik at jo mer du gir, desto rikere vil du kjenne deg. 

3) Å gi beriker giveren. Når du er sjenerøs overfor andre, er det umulig å ikke bli velsignet selv. Det er slik Gud har forordnet prinsippet. Jesus lærer oss: «Gi, så skal dere få: Et godt mål, sammenristet, stappet og breddfullt, skal dere få i fanget. For i det målet dere selv måler med, skal det også måles opp til dere.» ***

Aldri ligner vi mer på Gud som når vi gir.

Til ettertanke: Vil du beskrive deg selv som en raus person? Hvilke tilbakemeldinger har du fått fra andre? Hvordan kan du ytterligere praktisere raushet?

Kilder/litteraturfortegnelse: Maxwell, John. The 360 Degree Leader, 2005.
Maxwell, John. Today Matters, 2004.
Maxwell, John. The Maxwell Leadership Bible, 2014.
Carter, Doug M. Raising More Than Money, 2007.
EQUIP, Million Leaders Mandate, Volume 2:3
Brott, Richard A. Biblical Principles for Releasing Financial Provision, 2005
* Lukas 12:12-21.
** Ordspråksboken kapittel 11: 24-25
*** Luk. 6,38