Å vokse i raushet

Noen ser ut for å ha funnet lykken i å samle rikdom, andre i ting og tang som fordrer kjøpekraft, men den rause forvalteren finner størst glede i å gi. 

En effektiv 360-graders-leder modellerer sjenerøsitet i alle sine relasjoner. Han eller hun er ikke påholden, stolt, fryktsom, gjerrig og fordomsfull, men trygg og raus. Og livet viser at det er samsvar mellom holdning og adferd. 

«Enhver skal gi det han har bestemt seg for i sitt hjerte, ikke med ulyst eller av tvang» *

Paulus oppmuntret korinterne til å være rause ved å løfte frem sjenerøsiteten hos en fattig menighet i Makedonia. Ved det viser apostelen at hjerte tenker annerledes enn hode. Altså, selv om du kanskje mangler mer enn folk flest, er du likevel raus med det du eier og har.

Å gi av et takknemlig hjerte fordi vi har møtt og erfart Guds nådefulle kjærlighet og trofasthet er noe ganske annet enn å gi av «ulyst eller av tvang.» Det betyr selvsagt ikke at vi ikke skal bruke hode. Vi ærer ikke Gud med å gi til edle formål, og samtidig ikke gjøre opp for oss! Som for eksempel å ikke prioritere løpende utgifter og regninger. 

Hvordan vokse i raushet?

Doug Carter (2007) beskriver veien til sjenerøsitet …

1. Sønner og døtre = Umodne Guds barn. De tenker først og fremst på seg selv og egne behov.

2. Tjenere derimot tar imot Guds ords undervisning og oppdager livets hensikt, nemlig kallet til å tjene. Vi blir i stigende grad kjent med Guds karakter, natur og egenskaper. Frukten viser seg i at vi begynner å investere tid, talent og ressurser i andre – nettopp for å møte deres behov.

3. Forvaltere: Når vi vandrer med Herren i lydighet og oppdager rikdommen i full overgivelse, gir vi avkall på å være selvsentrerte og selvstendige. Våre hjerter og hoder er heller opptatt av de bibelske prinsippene om forvalterskap. I bunn og grunn eier vi ikke noe. Vår Skaper eier egentlig alt, og vår oppgave er å være forvaltere. **

Bibelen har en rekke fortellinger om sjenerøsitet og ledere som forstår at et lys slokner ikke selv om det gir lys til andre. Som for eksempel Boas. Han eide et stort jorde og en del ansatte som sanket inn aksen. Når innhøstningen var ferdig, fikk de fattigste lov til å plukke det som stod igjen etter høstfolket. Rut var en av dem!

Før Boas ble forelsket og tenkte at Rut kunne bli hans hustru, viste han raushet mot henne på mange måter. Han var barmhjertig, god, oppmuntrende og rundhåndet med komplimenter. Han gav husrom og var sjenerøs med sin tid, sine eiendeler og tjenester. ***

Du kan gi uten å elske, men du kan ikke elske uten å gi.

Til ettertanke: 
Er jeg oppriktig glad i menneskene jeg leder?
Se modellen over og spør, hvor er jeg i prosessen: 
(1) Sønn/Datter (Barn)
(2) Tjener (Ungdom)
(3) Forvalter (Voksen)
Hvordan forebygger du selviskhet og sikrer din vekst i raushet?

Fortsettelse … 

Kilder/litteraturfortegnelse: Maxwell, John. The 360 Degree Leader, 2005.
Maxwell, John. The Maxwell Leadership Bible, 2014.
Carter, Doug M. Raising More Than Money, 2007.
EQUIP, Million Leaders Mandate, Volume 2:3
Brott, Richard A. Biblical Principles for Releasing Financial Provision, 2005
* 2. Kor. 9:7
** Salme 24:1.*** Ruts bok i Bibelen.