Å bygge fremtiden på sikker grunn (1/5)

Hva om nøkkelen til fornyelse i menigheten eller i ditt eget liv ikke er strategi, men først og fremst bønn?

Når vi står overfor store utfordringer, enten i menigheten eller i våre egne liv, er det lett å føle seg overveldet. Men Nehemjas historie viser oss noe bemerkelsesverdig: Alt starter med bønn. Innvielse og bønn er første steg og grunnlaget for alle faser frem mot målet.

Nehemja var dypt berørt av Jerusalems ødelagte murer. Han vendte seg først til Gud i bønn, faste og sorg før han tok noen praktiske skritt. Hvorfor er dette så viktig? Fordi bønn er selve grunnmuren for enhver handling og gjenoppbygging.

I denne første artikkelen i vår serie ser vi nærmere på hvordan bønn og visjon kan lede til varig forandring – både i menigheter og i vårt personlige liv.

Bønn som utgangspunkt for all handling

Når Nehemja fikk høre om Jerusalems ødelagte murer, handlet han ikke umiddelbart. I stedet startet han med bønn.

“Da jeg hørte dette, satte jeg meg ned og gråt. Jeg sørget i flere dager,
fastet og ba for himmelens Gud.” (Nehemja 1:4)

Nehemjas umiddelbare respons var ikke å legge en plan, men å søke Guds hjerte. Dette er en påminnelse om at når vi står overfor store utfordringer, bør vårt første skritt alltid være innvielse og bønn. Det er gjennom bønn vi får klarhet i Guds vilje, og denne klarheten gir retning for vår handling. I menigheter og lederskap er det ofte fristende å hoppe rett på handling, men Nehemja viser oss at det er i bønn vi finner den avgjørende innsikten.

Hva ser du?

Når Nehemja ba til Gud, fikk han ikke bare trøst, men en klar visjon for hva som måtte gjøres. I hans bønn ser vi en ektefølt sorg over Jerusalems tilstand, men også en inderlig nød og dyp lengsel etter å være en del av løsningen.

«Å, Herre, la øret ditt lytte til bønnene fra tjeneren din … La tjeneren din lykkes i dag, la ham finne barmhjertighet hos denne mannen! Jeg var kongens munnskjenk
da dette hendte.» (Nehemja 1:11)

Gjennom bønn mottok Nehemja en visjon som gav ham retning. Han ba om å finne nåde hos kongen for å kunne gjenoppbygge Jerusalem. På samme måte kan bønn hjelpe oss til å få et klart bilde av hva Gud ønsker å gjøre i våre menigheter, familier eller personlige liv. Når vi ser det Gud ser, kan vi handle med trygghet og godt mot.

Planlegging basert på visjon

Etter bønn og visjon gikk Nehemja til handling. Men selv da han tok praktiske skritt, planla han klokt og med Guds ledelse som grunnlag. Han visste at gjenoppbyggingen av Jerusalem ville kreve et tydelig mandat, både ressurser og støtte, så han søkte kongens tillatelse og midler.

“Jeg svarte kongen: Hvis det behager kongen, og hvis din tjener har funnet nåde for dine øyne, så send meg til Juda, til byen hvor mine fedre er gravlagt,
så jeg kan bygge den opp igjen.” (Nehemja 2:5)

Nehemja viser oss balansen mellom bønn og handling. Han brukte ikke bønn som en unnskyldning for passivitet, men som et grunnlag for å handle med klokskap. Hans handlinger var gjennomtenkte, godt planlagte og inspirert av den visjonen Gud hadde gitt ham i bønn.

Hvor begynner vi når vi møter utfordringer?

Når vi møter utfordringer i våre menigheter eller liv, hvor begynner vi? Nehemjas eksempel viser oss at den tryggeste grunnmuren for enhver form for fornyelse og gjenoppbygging er bønn. Gjennom bønn mottar vi visjon, mot og klarhet. Vi handler deretter med styrke og tillit, vel vitende om at vi ikke handler på egen hånd, men under Guds ledelse og beskyttelse.

Oppsummering
For å bygge en varig fremtid, enten i menigheten eller i våre personlige liv, må vi starte med bønn. Nehemja minner oss om at bønn er mer enn bare ord; det er grunnlaget for all handling. Når vi først søker Guds visdom og veiledning, mottar vi den visjonen vi trenger for å bygge noe varig og meningsfylt. La oss, som Nehemja, alltid starte med bønn før vi handler, slik at vår visjon og vei blir klar og vandringen stødig frem mot målet.

Ettertanke og refleksjon
1. Hva er din første respons når du møter store utfordringer? Hvordan kan du gjøre bønn til ditt første skritt?
2. Hvilken visjon har Gud gitt deg for din menighet eller ditt personlige liv? Har du søkt Ham for klarhet og veiledning?
3. Hvordan kan du planlegge og handle ut fra den visjonen Gud har gitt deg, akkurat som Nehemja?