DISTRAHERT ELLER FOKUSERT?

Har du en klar retning for din åndelige reise, og hva kan hjelpe deg med å holde deg på veien?

Vi står ofte overfor et valg: Skal vi la oss distrahere av livets mange utfordringer, eller skal vi fokusere på målet foran oss? En pilegrimsvandrer som mister retningen, risikerer å bli stående fast, falle bakpå, eller gå seg vill. På den andre siden kan de som holder blikket festet på Jesus, med et kalibrert «kompass» og en klar retning, nå sitt mål. Hvordan kan vi, i vår åndelige reise, holde oss på stien og unngå distraksjonene som trekker oss bort?

1. Vite hva du vil oppnå

På en reise eller fjelltur må du vite hvor du er på vei. Hvis du ikke kjenner målet, kan du lett gå deg vill. På samme måte må vi som pilegrimsvandrere vite hva vi vil oppnå i vårt åndelige liv. Kolosserne 3,2 minner oss om dette: “La sinnet være vendt mot det som er der oppe, ikke mot det som er på jorden.” Når vi retter tankene mot Jesus, blir målet klart: et liv i fellesskap med Ham. Akkurat som et kompass gir retning på en reise, hjelper Jesus oss med å holde retningen i livet.

2. Bruke kompasset

For å holde oss på riktig kurs i livet, trenger vi et “kompass” – noe som hjelper oss med å justere oss når vi kommer på avveie. I vår åndelige reise er takknemlighet som et kompass. 1. Tessalonikerbrev 5,18 oppfordrer oss til å “takk Gud under alle forhold!” Takknemlighet holder hjertet varmt og nært Jesus, og gir oss klarhet til å se Guds hånd i eget og andres liv. Det hjelper oss å navigere når omstendighetene føles krevende, og det minner oss om Guds nærvær i hverdagen.

3. Handle

Ingen kan fullføre en reise uten å være i bevegelse. På samme måte krever vårt åndelige liv handling, spesielt når det gjelder å tilgi som Jesus. Efeserne 4,32 oppfordrer oss: “Vær gode mot hverandre, vis barmhjertighet og tilgi hverandre, slik Gud har tilgitt dere i Kristus.” Tilgivelse er en handling som krever initiativ og mot – som å ta det første skrittet på en lang vei. Hver gang vi tilgir andre, ærer vi vår Frelser, som ba for sine fiender fra korset: «Tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør.»

4. Holde fokus

På en fjelltur må vi holde øynene på stien for å unngå å snuble eller ta feil vei. I vår åndelige reise er det avgjørende å holde fokus på Jesus gjennom tilbedelse. Hebreerne 12,2 sier: “La oss holde blikket festet på Jesus, han som er troens opphavsmann og fullender.” Tilbedelse hjelper oss å fokusere på det som virkelig betyr noe, og fjerner distraksjonene som drar oss bort fra målet. Når vi tilber Jesus, retter vi vårt fokus på Ham, og finner styrken til å holde oss på den rette stien. Dette er essensielt for å unngå at livets små og store distraksjoner senker vandringen eller fører oss på avveie.

5. Være konsekvent

En reise krever utholdenhet og konsekvent innsats. Selv når veien blir bratt og krevende, må vi fortsette å gå. På samme måte må vi som kristne være konsekvente i vårt liv med Jesus. Markus 10,45 minner oss om at Jesus kom for å tjene, ikke for å bli tjent. Som pilegrimsvandrere må vi tjene andre med Jesu kjærlighet. Det er ikke alltid lett, men det er avgjørende for hvordan vi har det på reisen. Å tjene i Guds kjærlighet, viser vår trofasthet til vår Mester og hans eksempel. Det gir oss motivasjonen vi trenger langs veien mot målet.

Oppsummering:
For å leve som en Kristus-sentrert pilegrimsvandrer må vi vite hva vi vil oppnå, bruke takknemlighet som vårt åndelige kompass, handle aktivt i tro og tilgivelse, holde fokus på Jesus gjennom tilbedelse, og være utholdende og konsekvente i vår tjeneste. Ved å integrere disse prinsippene i vårt daglige liv, kan vi sikre at vi holder oss på rett vei og fullfører vår åndelige reise i fellesskap med Ham.