Ut av fastlåste tankemønstre

Hvordan kan du lære noe nytt? Se saker fra nye sider, få hjelp til å skape nye ideer, fornye og forbedre gamle tanker – men kanskje aller mest å komme ut av fastlåste tankemønstre og vaner.

Da kan en utvidet bekjentskapskrets være svaret på det du trenger nå! Men det er for de fleste utfordrende, da det føles ukomfortabelt og oppleves skremmende for en del. Men det at du velger å gå utenfor komfortsonen, kan nettopp det valget eksponere deg for nye ideer, ressurser, arbeidsmetoder og perspektiver. Altså en utvidet bekjentskapskrets kan gi deg tilgang til et nytt univers og forråd du knapt trodde eksisterte.

Hvordan? Maxwell foreslår: 
– spør dine venner om å introdusere deg for sine venner.
– bli kjent med mennesker som har ekspertise på andre områder enn dine. 
– bli kjent med mennesker som har andre styrker enn dine. 
– hev deg over dine personlige fordommer.
– våg å gå utenfor dine vaner.

Apostelen Peter måtte gå ut av sin komfortsone, samt heve seg over sine fordommer for å kunne betjene en person med et desperat åndelige behov. Selv om Jesus hadde kalt Peter til å krysse grenser og forkynne evangeliet til alle mennesker, hadde Peter likevel problemer med å gi evangeliet til Kornelius, en romersk offiser. Men nettopp fordi Peter vågde å utvide sin bekjentskapskrets, ble en hedning og alle i hans hushold frelst. Her ble altså Peters tjeneste radikalt utvidet og hans innflytelse styrket, Apgj. 10:1-35. 

Hvorfor ikke gjøre som Peter? La den beste ideen vinne. Stå imot fristelsen til å kjempe for egne ideer når de likevel ikke er best. Ikke lat som at du er perfekt. Innrøm dine feil, be om råd og veiledning og lær fra andre. 

Til ettertanke: Hva drømmer du om og hvem må du kontakte for å komme ut av fastlåste tankemønstre og dårlige vaner?

Fortsettelse: Prinsipper 360 graders ledere anvender i å lede nedover … 

Kilder: Maxwell, John. The 360 Degree Leader, 2005.
Maxwell, John. The Maxwell Leadership Bible, (2014)
Equip, Million Leaders Mandate, Volume 2:3