Utrustning versus utvikling

Å utruste underordnede med håndbøker og verktøy har sin verdi, men å bidra til den enkeltes vekst og utvikling er noe annet. 

Når du utruster noen lærer du dem gjerne hvordan de skal løse en oppgave eller utføre en tjeneste. Men når du utvikler mennesker hjelper du dem til å vokse innenifra. Altså, du oppmuntrer dem til å bli trygg i sin identitet og i sine gaver, til å ha en positiv og solid grunnholdning, utvikle gode vaner, jevnlig øve seg i relasjonelle ferdigheter slik at en også står bedre rustet til å håndtere ulike mellommenneskelige prøvelser. 

Å gi en medarbeider et verktøy i hånden går raskt og er relativt rimelig. Men modning, vekst og utvikling er derimot en prosess som fordrer tålmodighet og utholdenhet – aller mest fra lederens side. 

 – Ledere utvikles daglig, ikke på én dag (1998). 

Det tar tid å oppdage teammedlemmenes drømmer, lengsler og styrker. Ingen er like, derfor må ressurser behovsprøves og øvelsene tilpasses den enkelte utøver på laget.

Paulus fostring og utvikling av Timoteus viser at det går ikke av seg selv! Det fordrer bevisste valg og jevnlig oppfølging fra lederens side. Paulus gav Timoteus tillit og mandat til å utøve lederskap. Han gjorde dermed en hel del praktiske erfaringer på godt og ondt. Men Timoteus ble aldri overlatt til seg selv! Paulus fulgte han tett og omsorgsfullt opp med evaluering, oppmuntringer, gode historier, undervisning, korreksjon og veiledning. Jfr. Apgj 16:1-15; 1. Timoteus 1:1-20.

Til ettertanke: Hvordan sikrer du deg mot at du selv og dine medarbeidere blir hengende etter i vekst og utvikling?

Fortsettelse … 

Kilder og litteraturliste: Maxwell, John. The 360 Degree Leader, 2005.
Maxwell, John. The Maxwell Leadership Bible, 2014.
Maxwell, John. The 21 Irrefutable Laws Of Leadership, 1998.
EQUIP, Million Leaders Mandate, Volume 2:3
Mullins, Tom. The Confidence Factor, 2006.
Reiland, Dan. Amplified Leadership, 2011.
Reiland, Dan. Confident leader, 2020.