Liv smitter av seg

Når jeg som leder ikke er tilfreds med det mine medarbeidere gjør, må jeg først og fremst evaluere mitt eget liv og lederskap. 

Ei dame kritiserte stadig sin mann for hun syntes han holdt kaffekoppen feil. Da de var på besøk eller i selskap, så skjemtes hun av sin ektefelle. Men etter en tid holdt hun koppen på samme måte som sin mann.

Bak vår adferd ligger våre grunnleggende verdier, holdninger, antagelser og overbevisninger. På kort sikt kan en leder drive narrespill – late som om en er bedre enn den man i virkeligheten er – men før eller siden vil frukten avdekke det virkelige livet.

Det indre livet hos lederen kommer blant annet til uttrykk gjennom temaer som aktualiseres, holdningen en har til meningsmotstandere og folk flest, fokuset, hvordan kriser håndteres, og hvilke holdepunkt en navigerer etter. Men uansett hvordan det indre livet er; rett eller galt, svakt eller sterkt, godt eller dårlig, smitter det av seg! Det påvirker dagens og morgendagens kultur, miljø og lederskap.

– Vi underviser det vi kan og vet, men reproduserer det vi er!

Mange kjenner historien om gjetergutten David som drepte Goliat og ble etter hvert kongen av Israel. Men færre er klar over at han rekrutterte, trente, utdannet og utrustet en hær av krigere som lik han beseiret kjemper – vel og merke; lenge før han entret tronen!

Ledere kan bare reprodusere hva de selv er. «Loven om reproduksjon» i De 21 uomtvistelige lovene om lederskap sier: – Det kreves en leder for å reise en leder. Med andre ord; vi ledere må være det vi ønsker å se hos andre! 

Til ettertanke: Hvilken plan har du for å fortsette din indre vekst og utvikle andre ledere? 

Fortsettelse … 

Kilder og litteraturfortegnelse: Maxwell, John. The 360 Degree Leader, 2005.
Maxwell, John. The Maxwell Leadership Bible, 2014.
Maxwell, John. The 21 Irrefutable Laws Of Leadership, 1998.
EQUIP, Million Leaders Mandate, Volume 2:3
Mullins, Tom. The Confidence Factor, 2006.
Mullins, Tom. Passing the leadership baton, 2015.
Reiland, Dan. Amplified Leadership, 2011.
Reiland, Dan. Confident leader, 2020.