Visjonen og gapet imellom

Hvordan fylle gapet imellom nå-situasjonen og målet? 

En av de sterkeste fortellingene på lederskap finner vi i Nehemjas bok. Historien handler om Nehemja som var munnskjenk for den persiske kongen Artaxerxes. 

Rundt 450 år f.Kr. gikk Nehemja i bresjen for å gjenoppbygge Jerusalems nedbrutte murer og nedbrente porter. Historien viser at det som for mange virket håpløst og uovervinnelig, er likevel mulig å få til med klokskap og Guds hjelp!

Nehemja var bevisst gapet imellom nå-situasjonen og visjonens oppfyllelse. Og han visste også hvordan og hva som måtte til for å bygge ei bro over kløfta til målet. 

Først og fremst satte han av dager til innvielse og bønn. Og for å skaffe seg best mulig oversikt utforsket han situasjonen, samt konteksten. Og det gjorde han før han snakket til jødene, tjenestemennene, prestene og stormennene om visjonen han hadde; nemlig å bygge opp igjen Jerusalems murer og ødelagte porter. 

Vi har i et antall artikler sett på hva som kjennetegner 360 graders ledelse. I denne anføres at en 360-grader-leder sjeldent er opphavet til visjonen, men nærmest alltid involvert i å bygge team og kommunisere visjonen. 

For Nehemjas vedkommende kom visjonen fra Gud. Kanskje ikke alle kan eller vil påberope seg å ha hørt fra Gud, slik Nehamja og som en del andre erfarer. Men uansett er det noen prinsipper – oss mennesker imellom – som ikke må oversees – om vi vil ha hjelp av andre til å komme i mål. 

Her følger Maxwells forslag til hvordan 360-graders-ledere kan formidle visjonen, skape fremdrift og motivere teamet mot felles mål.

– Presenter visjonen klart og konsist.
– Knytt den til fortiden, nåtiden og fremtiden.
– Forklar hensikten med visjonen.
– Angi de spesifikke målene som skal nås.
– Presenter den som en utfordring.
– Gi visjonen et ansikt ved å fortelle historier.
– Kommuniser med lidenskap.
– Vær gjennomført/hel når du deler visjonen. 

Til ettertanke: Hvordan kommuniserer du visjonen til teamet og dem rundt deg? Hvilke historier bruker du for å gi et ansikt til visjonen? 

Fortsettelse … 

Kilder og litteraturfortegnelse: Maxwell, John. The 360 Degree Leader, 2005.
Maxwell, John. The Maxwell Leadership Bible, 2014.
EQUIP, Million Leaders Mandate, Volume 2:3
Nehamjas bok