Å investere i andre

Iblant skjærer forhold seg, men å slutte å investere i relasjoner er vel like dumt som; – Å spare seg til fant. 

Ikke all investering er like heldig. Kanskje du har erfaring på investeringer som har kostet mer enn det smakte? Det gjelder i relasjoner så vel som i andre verdier. Men dét trenger ikke å skremme deg fra å investere. Gjør det vel? 

For noen år siden laget jeg en liten jordbærhage og erfarte prinsippet, det er en sammenheng mellom hvor mye jeg investerte av stell, og mengde jordbær plantene bar. Mon tro om det ikke er sånn med relasjoner også? 

Om jordbærplantene mine ikke blir stelt, tilført vann og gitt nødvendig næring, visner de og dør etter hvert. Samme prinsippet gjelder hvert år og slik er det jo også i forholdet mellom; ektefeller, familien, venner, leder og teamdeltakerne.

Lite og ingen ting gjør seg selv. Gode og sunne relasjoner bygges og vedlikeholdes over tid. 

Bibelen viser til en mengde forskjellige relasjoner. En del gikk det dårlig med. Som mellom Kain og Abel, Saul og David med flere. Mens andre gikk det bra for. Som for eksempel Moses og Josva. Begge to fikk nyte en langvarig relasjon. 

Gjennom fire tiår, med skiftende utfordringer, vokste deres relasjon dypere og sterkere. Moses investerte trofast i Josva og de la for dagen en gjensidig forpliktelse, de omfavnet Guds hensikt og navigerte etter felles verdier og mål. 

Å ha en oppmuntrende grunnholdning, slik vi ser Moses hadde overfor Josva gav resultater. Da Moses lot Josva velge noen menn får å kjempe mot amalekittene, sto Moses selv på en fjelltopp med opprakte hender, støttet av Aron og Hur. Det berørte Gud! Og Herren rakte ut sin hånd til frelse og seier for Josva og hans hær.

«Tid er penger», sies det. Moses investerte jevnlig tid med Josva. Relasjoner krever vedlikehold. Slik var det også i forholdet mellom Moses og Josva. Da Moses gikk opp i fjellet for å møte Gud tok han Josva med seg.

Relasjoner ryker om lojaliteten svekkes. Men hverken svik eller svikt fikk plass i forholdet mellom Moses og Josva. De gav hverandre uforbeholden hengivenhet. Derfor røk heller ikke forholdet. En gjensidig tillit rådet og Moses utrustet Josva til å lykkes ved å autorisere ham i folkets påhør.

Hva kjennetegner slitesterke forhold? At personene har en tillitsfull overgivelse til hverandre, en åpen og ærlig kommunikasjon, de bryr seg ved å sette den andres behov og ønsker foran sine egne, de skaper felles minner, vokser sammen og skaper verdier utover sin levetid.

Refleksjon:

  • Hva i verden er mer verdifullt og viktigere enn mennesker? 
  • Hvor hadde du vært om ingen hadde investert ressurser i deg?
  • Hva og hvem investerer du i for tiden? 

Kilde og litteratur:
2. Mosebok 17, 24 og 4. Mosebok 27; 2. Mosebok 17:8-13; 24:12-13; 4. Mosebok 27:12-23.
Equip, Millinon Leaders Mandate
Maxwell, John and Parrot, Les. 25 Ways to win with people, 2005.
Maxwell, John. Be a people person, 2007
johnmaxwellacademy.com