– Hvordan kan lille meg ha innflytelse?

Sånn tenker visstnok en del av oss. Men tenk om mulighetene til å gjøre en forskjell er større enn du tror?

I boken 360 Graders Leder, sier Dr. John C. Maxwell: «Nittini prosent av alt lederskap kommer ikke fra toppen, men fra midten av en organisasjon.»

Med andre ord, du trenger ikke å være hovedlederen eller øverste leder for å utøve betydelig innflytelse. Det er til og med eksempler på god ledelse under ineffektive toppledere. 

– Hva er nøkkelenspør Amerikas fremste lederekspert. Han svarer med å gjøre rede for en rekke prinsipper som viser hvordan du kan ha innflytelse selv under vanskelige forhold.

I noen artikler fremover vil jeg løfte frem noen av prinsippene. Hensikten er å oppmuntre deg. Nettopp fordi at du kan!

Men først ser vi på de syv mytene Maxwell påpeker. Om vi ikke avviser mytene vil de ellers hemme en god utvikling og vekst.

Myte 1: Om posisjon, «Jeg kan ikke lede om jeg ikke er på toppen».

En svært utbredt misforståelse vedrørende lederskap er at ledelse handler utelukket om posisjoner og titler. – Dette er så langt fra sannheten som man kan komme, ifølge Maxwell. Ingen blir en leder bare ved å være på toppen. I boken, De 21 uomtvistelige lovene om lederskap, sier han: 

«Ledelse er innflytelse – hverken mer eller mindre.» 

Etter hvert som dine lederferdigheter utvikles, vokser også forståelsen for at posisjon osv. har lite med virkelig lederskap å gjøre. Å påvirke andre handler primært ikke om hvilken stilling du har, men derimot om hvilken innstilling du omfavner, dyrker og som får prege dine valg, samt din adferd.

Et godt eksempel fra Bibelfortellingene er Jetro, svigerfaren til Moses (2. Mosebok 18:13-26). Han tilhørte ikke Moses sin indre sirkel og hadde heller ingen offisiell posisjon hos Moses og Israels- folket. Og når Jetro så Moses sin håpløse oppgave med å lede et folk på mer enn én million misfornøyde og rastløse eks-slaver – uten å delegere – fikk nettopp Jetros innspill betydelig innvirkning på Moses sitt liv og tjeneste. Altså, uten tittel og posisjon i hierarkiet, påvirket Jetro Israels nasjon gjennom topplederen.

– Moses hørte på svigerfaren og gjorde alt det han sa.

Det skjedde noe skjellsettende med Moses da han omfavnet Jetros visdom. Han ble en tjenende leder og hans innflytelse vokste gjennom andre ledere. I stedet for å ta alle avgjørelsene selv, forløste han andre ledere til å lede etter den enkeltes evne. 

Jetro hjalp Moses ut av fastlåste tankebaner og inn i et nytt paradigme. Dagsorden ble endret, flere gaver og tjenester kom i bruk, effektiviteten ble forsterket og resultatene økte i omfang.

Historien viser altså at det var først etter Jetros innflytelse at Moses ble styrket på en rekke områder:   

  • Han ble en forbeder, – Du skal tre fram for Gud på vegne av folket og legge sakene deres fram for ham.
  • Han kommuniserte tydelig en gudgitt visjon og plan, – gjøre dem kjent med den veien de skal gå, og de gjerningene de skal gjøre!
  • Han utvalgte ledere og trente dem. – Men du skal se deg ut dyktige menn av hele folket, menn som frykter Gud, er pålitelige og hater urett vinning. Du skal sette dem til å være førere over tusen, hundre, femti og ti.
  • Han bemyndiget og satte medarbeidere fri til å utøve lederskap. Han gjorde selv bare det de ikke kunne gjøre. – De skal skifte rett blant folket til enhver tid. Hver stor sak skal de komme til deg med, men hver liten sak skal de dømme selv. Slik skal du lette byrden for deg og la dem bære den sammen med deg.

Tenk hvor snublende nært det ligger å tro myten; innflytelse er kun forbeholdt dem med titler og posisjoner

Hva om Jetro hadde latt seg bedra av myten? Nei, hans innflytelse skapte umiddelbar og langsiktig forskjell – takket være «Jetro-prinsippet» (loven om delegering).

Til ettertanke: Hva kan skje rundt deg om du konsekvent omfavner og dyrker tanken: – Ja, jeg kan influere og gjøre en forskjell, uavhengig av titler og/eller posisjoner.

Fortsettelse i neste artikkel …

Kilder: Maxwell, John. The 360 Degree Leader, 2005.
Maxwell, John. De 21 uomtvistelige lovene om lederskap, 1998.
EQUIP, Million Leaders Mandate, Volume 2:3